Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Wetenschap in beweging

 Reeks:

 Alles over …

 Auteur:

 Robin Kerrod

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 90-5566-137-6

 Uitgever:

 Ars Scribendi

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Hajo Geurink

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 wetenschap, technologie, bouwen, vervoer

 Prijs: €

 13,50

 

 

Vertrekkend vanuit de wetenschap over werktuigen en goederenproductie komt men tot allerhande bouwwerken en verschillende soorten vervoer waarbij ook navigatie en kunstmanen tot reizen door de ruimte aan bod komen. Achteraan staan een verklarende woordenlijst en een register.

Op de voorpagina worden de boeken uit deze reeks ‘een inleiding in de geheimen van de moderne wetenschap’ genoemd. Dat kun je wel zo stellen. In die zin dat ze veel tekst en informatie bevatten die op een nogal ‘strenge’ manier wordt overgebracht. Geen vrolijke of grappige illustraties, maar foto’s en schema’s met vrij wetenschappelijke technische teksten in een klein sober lettertype.
De meeste onderwerpen staan uitgelegd op een enkele pagina. Grotere onderwerpen beslaan twee of een enkele maal drie pagina’s. Elk onderwerp krijgt ook een aantal trefwoorden waarover in dat onderwerp informatie wordt gegeven.
Voor een inleiding zijn de teksten al vrij wetenschappelijk en een leek die interesse toont zou wel kunnen afknappen op de moeilijke woordenschat die soms gebruikt wordt.
Het lijkt in dit boek uit de reeks een samenraapsel van onderwerpen. Er wordt nogal van de hak op de tak gesprongen. Na de algemene inleiding over wetenschap en technologie, stapt men plots over naar gereedschappen, industrieën en werken op het land. Het volgende onderwerp is dan weer boekdrukkunst, waarna er een onderdeeltje over vuurwapens, kogels en bommen volgt. Dit lijkt een nogal vreemde combinatie! Daarna komt er meer lijn in het boek: verschillende soorten bouwwerken, vervoer, navigatie en zo naar kunstmanen en ruimtevaart.
Brokjes wetenschappelijke informatie voor een beperkt publiek.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:06 mei, 2005