Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Zomaar een stad door de eeuwen heen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Philip Steele

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Steve Noon

 ISBN:

 90-257-3915-6

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Catalien van Paassen

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 stadsontwikkeling

 Prijs: €

 14,25

 

 

In zes reuzenstappen reis je door middel van brede paginagrote tekeningen doorheen de ontwikkeling van een stad vanaf de Grieken tot het heden. Ondertussen heb je ook de Romeinse, middeleeuwse, 17de eeuwse en 19de eeuwse stad ontdekt. Na elk overzicht van zulk een stad zoomt men in op een typisch element uit die tijd en krijg je een beeld van een Griekse tempel, een Romeins badhuis, een middeleeuws kasteel, een stadhuis, een station en een moderne wolkenkrabber. Onderaan elk overzicht worden een aantal mensen getypeerd die je in de stad zou kunnen tegenkomen. Vooraan is op anderhalve pagina met nog grotere sprongen een overzicht gemaakt van deze plaats vanaf de jagers uit de Steentijd tot de kooplieden in een nederzetting zo’n 300 jaar geleden. Achteraan zijn verschillende verklarende woordenlijsten opgenomen met typische woordenschat over architectuur, technologie, werk & ontspanning en kleding van de verschillende periodes. Een korte quiz en een register vervolledigen het boek.

Dit brede kijkboek geeft de lezer uren kijk- en zoekplezier! Op deze beeldende manier maakt de lezer kennis met verschillende culturen in verschillende periodes. Toch krijgt hij een mooi beeld van de leefwijze in die verschillende periodes. Ook de elementen waarop ingezoomd wordt zijn goed gekozen zoals het kasteel voor de middeleeuwen, een stadhuis voor de stedentijd, een station voor de industriële revolutie… Inkijkjes in woningen geven de lezer/kijker ook een beeld hoe het leven binnenshuis verloopt.
Ook het feit dat de stad alsmaar groeit, wordt duidelijk; je wijkt bij elke periode verder achteruit. In de hedendaagse stad moet je al moeite doen om de rivier, waar het allemaal begonnen is, en de oude stad terug te vinden.
De bijhorende teksten zijn kort en in een duidelijke taal. In de tekeningen zelf staat bij veel elementen de naam aangeduid.
Op een leuke, speelse manier steken de lezers heel wat informatie op.
Zeker het bekijken waard!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:02 mei, 2005