Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Sterren en planeten

 Reeks:

 Alles over …

 Auteur:

 Jacqueline Mitton

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 90-5566-136-8

 Uitgever:

 Ars Scribendi

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels:Dave Schweiber

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 sterren, planeten, de ruimte

 Prijs: €

 13,50

 

 

Vertrekkend vanuit het universum en de sterren komt men tot ons zonnestelsel, waarbij de zon en elke planeet verdere aandacht krijgen. Ook de maan, asteroïden en kometen worden belicht. Daarna volgt men de ontwikkeling van geboorte tot de dood van een ster, sterrennevels en sterrenstelsels tot het universum de cirkel rond maakt. Achteraan staan een verklarende woordenlijst en een register.

Op de voorpagina worden de boeken uit deze reeks ‘een inleiding in de geheimen van de moderne wetenschap’ genoemd. Dat kun je wel zo stellen. In die zin dat ze veel tekst en informatie bevatten die op een nogal ‘strenge’ manier wordt overgebracht. Geen vrolijke of grappige illustraties, maar foto’s en schema’s met vrij wetenschappelijke technische teksten in een klein sober lettertype.
De meeste onderwerpen staan uitgelegd op een dubbele pagina. Kleinere onderwerpen beslaan slechts één pagina. Elk onderwerp krijgt ook een aantal trefwoorden waarover in dat onderwerp informatie wordt gegeven.
Voor een inleiding zijn de teksten al vrij wetenschappelijk en een leek die interesse toont zou wel kunnen afknappen op de moeilijke woordenschat die soms gebruikt wordt.
Het is eerder een boek dat na een eerste verkenning van informatie over de ruimte al iets dieper ingaat op sommige elementen ervan. Of het vormt een aanvulling op al eerder vergaarde informatie. Het zal dan ook maar een beperkt publiek aanspreken.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:30 april, 2005