Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het Lazarusplan

 Reeks:

 

 Auteur:

 Karel Smolders

 Aantal blz.

 232

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-448-0386-7

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 sciencefiction, avontuur

 Prijs: €

 18,95

 

 

Matt vindt op een ijskoude julinacht zijn vader dood op zolder. Dat is het begin van een aantal vreemde gebeurtenissen die Matt,  zijn vriend Skip en de eigenzinnige Kirsten meeslepen in een onwaarschijnlijk avontuur. Graafwerken in het Dodenbos en een mysterieus archeologisch voorwerp brengen hen in een totaal andere wereld. En daar heeft men nogal duistere plannen.

Het verhaal begint wel erg sinister. Je zal je vader maar dood terugvinden op zolder! Er volgen daarna nog enkele gebeurtenissen die nogal lang zijn uitgesponnen en waarvan er sommige niet direct noodzakelijk zijn voor het verhaal. Maar eens het verhaal dan op de sporen staat, verhoogt ook de snelheid en de spanning. De spanning wordt stelselmatig opgedreven tot een finale; met een slot dat naar een vervolg lonkt.
De auteur voert de lezer mee in een totaal onbekende wereld, maar weet die toch vrij goed te beschrijven waardoor de lezer een aanvaardbaar beeld krijgt van het geheel. Het verhaal bezit een groot ‘Star Trek’-gehalte, maar blijft in zijn fantasie toch heel geloofwaardig.
De verschillende personages zijn levensecht beschreven, al zitten er enkele rare figuren tussen, die letterlijk niet van deze wereld zijn. Een verhaal met bijna uitsluitend jongens en mannen, al kan Kirsten, het enige vrouwelijke personage, meer dan goed haar ‘mannetje’ staan. Maar zowel zij als Matt zullen hun vooringenomen idee over elkaar moeten herzien na dit avontuur.
Geen diepgravende gesprekken of dieper liggende bedoelingen (of toch?) maar gewoon rechttoe – rechtaan een leuk avonturenverhaal, voor uren leesplezier.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:30 april, 2005