Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Zwanendrift

 Reeks:

 

 Auteur:

 Diane Broeckhoven

 Aantal blz.

 139

 Illustrator:

 (omslag) Toni Mulder

 ISBN:

 90-443-1241-3

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 verliefdheid, zwanen, familieverleden

 Prijs: €

 13,50

 

 

Merle, een meisje van zestien, begint dolverliefd op Andries de zomervakantie. Maar die laat zich echter niet meer zien. Merle ziet de vakantie somber tegemoet. Ook haar overgrootmoeder sterft plots. Ze laat Merle een blikken doos na vol herinneringen die allemaal iets met zwanen te maken hebben. Terwijl haar ouders op vakantie aan zee zijn, ontwart Merle stukje bij beetje het onbekende verleden van haar overgrootmoeder. Het brengt haar ook op het idee om de ontrouwe Andries via anonieme mails een lesje te leren.

Zo gracieus en puur zwanen op het water drijven, zo gracieus en puur is dit heerlijke liefdesverhaal. Op ingenieuze wijze verweeft de auteur het leven van Merle met dat van haar overgrootmoeder en daartussenin de verliefdheid van Merle voor Andries. De niet toegestane liefde tussen haar overgrootmoeder en haar geliefde uit lang vervlogen tijden, valt na de dood van overgrootmoeder toch nog in de juiste plooi.
Heel mooi, met de juiste woorden op de juiste plaats en nog enkele vanouds gekende verhalen, kan de auteur de juiste sfeer scheppen om de lezer in te palmen in dit donszachte verhaal. Levensecht, geloofwaardig en o, zo zacht en heerlijk romantisch. Zonder melig of sentimenteel te worden.
Het verhaal loopt parallel met dat van Joppe in ‘Met huid en haar’ van Marita de Sterck. Maar zo hard het verhaal van Joppe soms is, zo zacht is het verhaal van Merle.
Om op roze wolkjes zalig in weg te dromen! Voor iedereen, jongeren en volwassenen, die weet hoe vlinders in de buik kunnen voelen. Een sterke aanrader.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:19 april, 2005