Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Lepel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mieke de Jong, Akke Holsteijn

 Aantal blz.

 91

 Illustrator:

 (omslag) Marjo Starink

 ISBN:

 90-258-4614-9

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 uitbuiting, vriendschap, zoektocht

 Prijs: €

 12,95

 

 

Lepel woont, in afwezigheid van zijn ouders, bij oma Koppenol die hem gebruikt als sloofje in haar knopenwinkel en thuis. Als hij op een dag ongewild wordt opgesloten in een warenhuis, leert hij daar het meisje Pleun kennen. Lepel besluit bij haar te blijven, maar oma Koppenol wil hem terugvinden. Ook meester Bijts heeft Lepel nodig, want Lepel moet het Stedelijk Hoofdrekenconcours winnen voor de school. Verkoper Max van het warenhuis helpt de kinderen. Hij komt de waarheid omtrent Lepel te weten en dat heeft grote gevolgen.

Dit is het boek op basis van de film. Het werd een heel klassiek wensvervullend verhaal dat luchtig verteld wordt: ouderloze Lepel wordt uitgebuit maar is slim; komt in de problemen; krijgt hulp van een meisje en een vlotte verlegen verkoper; zoekt samen met het meisje Pleun naar een oplossing; de ‘slechteriken’ krijgen het deksel op de neus en Lepel wordt gelukkig bij zijn nieuwe ‘ouders’; eind goed, al goed.
De verschillende personages en gebeurtenissen worden uitvergroot getekend, zodat het bijna karikaturen worden. De kinderen nemen de volwassenen bij de neus, waarbij ze natuurlijk de sympathie van de lezer winnen. En ondertussen lossen ze nog het romantische probleem op tussen Max en de eigenares van het warenhuis.
Geen literatuur met een grote L maar een leuk, grappig en hartverwarmend tussendoortje.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:19 april, 2005