Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het zit in de familie

 Reeks:

 Dwarslijnen

 Auteur:

 Kevin brooks

 Aantal blz.

 88

 Illustrator:

 (omslag) Facet

 ISBN:

 90-5016-450-1

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Han van der Vegt

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 thriller, gijzeling

 Prijs: €

 9,95

 

 

Het is een saaie zaterdagmiddag. Finbar Black is op bezoek bij zijn vader, opa en overgrootvader. Plots dringt een in leder geklede jonge vrouw het huis binnen en dreigt ermee iedereen om te brengen als de politie, die ondertussen het huis heeft omsingeld, haar niet met rust laat. Finbars vader en opa stellen het meisje een deal voor.

Een vrij kort verhaal, geschreven in een eenvoudige, makkelijk leesbare taal en toch komt het heel goed over bij de lezer. Er wordt een onwezenlijke sfeer geschapen en de komst van de jonge vrouw zorgt – in ware Tarantino stijl – voor een aantal ongewone en bizarre gebeurtenissen. De spanning zit niet zozeer in de gijzeling – de mannen voelen zich eigenlijk nooit echt bedreigd, eerder heel verwonderd – dan wel de nieuwsgierigheid van de lezer die wil weten hoe het afloopt. En dan zet de auteur de lezer enkele keren op het verkeerde been, zodat het toch anders dan verwacht afloopt.
De auteur weet in enkele eenvoudige bewoordingen de figuren en de ruimte heel filmisch te beschrijven wat de herkenbaarheid nog verhoogt. Ook de plot, hoe bizar ook, komt geloofwaardig over.
Een boeiend verhaal om in één ruk uit te lezen.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005