Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het geheim van de smokkelbende

 Reeks:

 Geheim

 Auteur:

 Harmen van Straaten

 Aantal blz.

 79

 Illustrator:

 Saskia Halfmouw

 ISBN:

 90-258-4611-4

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 geheimen, vakantie, dievenbende

 Prijs: €

 12,50

 

 

Rick en Maartje brengen hun vakantie door in een ‘boerengat’ op een camping. Het slechte weer vergalt hun plezier. Om toch iets te doen, helpen ze een man die met pony’s kinderen om de dorpskerk laat rijden. De kapitein van het pontje die hen naar het dorp voert, vertelt over kunstroven in omliggende kerken en een oude hoeve die vroeger gebruikt werd om te smokkelen. Rick koppelt een aantal gebeurtenissen aan elkaar en komt tot de vaststelling dat de dievenbende de oude hoeve als opslagplaats gebruikt. Heeft hij gelijk?

Een eenvoudig rechttoe-rechtaan verhaaltje waarin de vermoedens van Rick snel bewaarheid worden en de spanning er dus al vlug af is.
De personages worden nogal oppervlakkig geschetst; Ricks moeder lijkt bijna een wereldvreemde vrouw en zijn vader is clichématig onhandig met de barbecue. Verder wordt Rick zelf vrij brutaal geschetst als jonge skater en krijgt de lezer te horen hoe een echte skater gekleed zou moeten gaan. Zijn onuitgesproken boosheid op zijn zus die zogezegd zijn beste vriendje wil afpakken door met hem te SMS-en komt ook niet echt geloofwaardig over.
Het verhaal klinkt heel erg Nederlands, wat voor Vlaamse kinderen niet altijd duidelijk zou kunnen zijn.
De tekeningen in zwart-wit geven ook geen meerwaarde aan het verhaal.
Een erg Nederlands verhaaltje van dertien in een dozijn.

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:14 april, 2005