Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De ring van de slavenprins

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bjarne Reuter

 Aantal blz.

 411

 Illustrator:

 (omslag) Marjo Starink

 ISBN:

 90-451-0148-3

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Deens: Femke Blekkingh-Muller

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 avontuur, zoektocht, slavernij, piraten

 Prijs: €

 17,95

 

 

17de eeuw. Tom Collins woont aan de kust van een Caribisch eilandje. Daar werkt hij voor een herbergier die hem, zijn moeder en zus uitbuit. Op een nacht redt hij twee schipbreukelingen: de Spanjaard Ramón en een jonge zwarte slaaf. Deze jongen heeft een ring bij zich die bewijst dat hij de zoon is van de koning van Kaapverdië en dus veel geld waard als hij kan teruggebracht worden. Maar Ramón gaat er met de prins vandoor. Tom besluit zijn geboortegrond te verlaten en Ramón te zoeken zodat hij zijn deel van de beloning kan opeisen en zodoende zijn eigen lot en dat van zijn familie kan verbeteren. Het wordt een gevaarlijke en avontuurlijke zoektocht die hem naar vele verschillende plaatsen voert met slavenhandelaren, Britse soldaten, Spaanse zeelieden, wilde piraten en zelfs kannibalen.

Voor wie van grootse avonturen droomt, is dit een vette kluif. Tom beleeft heel wat avonturen en hachelijke momenten op de tocht die twee jaar duurt en waarbij zijn leven regelmatig in gevaar komt. Door zijn leven op het afgelegen eiland is hij eerder naïef als hij vertrekt, maar door zijn belevenissen wordt hij door de wol geverfd en wordt hij een keiharde kerel die nergens voor terugschrikt om zijn doel te bereiken. Maar hij heeft een heel goede inborst en die brengt hem regelmatig diep in de problemen. Net die inborst maakt het verschil tussen hem en de ‘echte’ slechteriken. Als geen ander weet hij mensen te ‘bespelen’ waardoor hij zich overal weet uit te redden, hoe slecht het er ook voor hem uitziet. Hij leert ook een aantal levenslessen die hem uiteindelijk tot een ander en beter mens zullen maken.
De auteur beschrijft de avonturen van Tom heel nauwgezet en gedetailleerd waardoor de lezer een heel goed beeld krijgt van de plaatsen waar Tom verblijft en de gebeurtenissen die er plaatsvinden. Al vanaf de eerste bladzijden word je geboeid door het verhaal. Van dan af word je meegesleurd in het verhaal, dat je pas weglegt als je de laatste bladzijde omslaat.
Door het mooie taalgebruik en de beelden die de auteur daarmee weet te creëren, krijgt het verhaal een hele meerwaarde. Beslist de moeite waard!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:14 april, 2005