Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De koning wil een kindje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dita

 Aantal blz.

 104

 Illustrator:

 Mark Janssen

 ISBN:

 90-5579-968-8

 Uitgever :

 De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Thema’s:

 geboorte, seksuele voorlichting

 Prijs: €

 11,95

 

 

Op een dag belt de koning vastberaden naar de babywinkel. Hij wil een kindje kopen…
Nadat hij door de verkoper wordt uitgelachen, vraagt hij raad aan de lakei. Die heeft tenslotte zelf een kind, dus hij kan het weten.
Een zware bevalling voor de lakei. Met hand en tand probeert hij uit te leggen hoe de koning en de koningin samen een kindje kunnen maken. Dat vindt het koninklijk echtpaar maar vies klinken, een kindje is dan wel voor later. Eerst is het nog tijd om in de modder te spelen!
Met de plotse verdwijning van hele potten augurken, ontdekt men dat de koningin zwanger is. Dus toch dat vieze spelletje gespeeld?

De koning wil een kindje is het debuut van schrijfster Dita de Wit. Een zeer toegankelijk verhaal voor de doelgroep. Direct en makkelijk geschreven. Een lieflijk verhaal waar seksuele voorlichting speels wordt gegeven door de onwetendheid en naïviteit van het koninklijk echtpaar. Het bevat ook een portie humor. Wanneer de koningin alsmaar dikker wordt bijvoorbeeld gaat ze in hongerstaking.
De illustraties zijn brave aanvullingen van het verhaal. Zwart-wit tekeningen die het verhaal ondersteunen, maar niets extra bijdragen aan het verhaal….
Kinderen zullen dit verhaal zeker smaken! Het heeft iets schattigs over zich maar een  beetje stoutmoedigheid zou in dit verhaal niet misstaan. Een leuk debuut en mits wat meer durf schept een volgend boek verwachtingen.


Marijke Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:14 april, 2005