Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Coyote over de vloer

 Reeks:

 

 Auteur:

 Elmore Leonard

 Aantal blz.

 158

 Illustrator:

 Lauren Child

 ISBN:

 90-499-2003-9

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Bob Hooijmeijer, Pimento

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 dieren, Hollywood, filmsterren, coyote

 Prijs: €

 11,99

 

 

Antwan is een coyote die leeft in de heuvels rond Hollywood. Hij en zijn roedel slaan van daaruit de mensen met hun honden gade en hebben er zo hun idee over. Toch is Antwan benieuwd naar het leven van zo’n hond. Hij maakt kennis met Buddy, een Duitse herder die een filmster was en Miss Betty, een showpoedel. De drie sluiten vriendschap en Antwan tracht zich als hond te gedragen bij de familie waar Buddy en Miss Betty wonen. Dat valt niet altijd mee. Maar Buddy, die zich verveelt, wil ook wel eens leven zoals Antwan, vrij in de heuvels en zelf je eten moeten zoeken. Dat is al evenmin eenvoudig. Antwan vergezelt Buddy naar een nieuwe filmopname, maar die verloopt niet zoals verwacht.

Dit is een erg leuk dierenverhaal. De dieren praten net als mensen, maar dan in dierentaal die niet voor mensen te verstaan is. Antwan begrijpt niet veel van de mensentaal, maar Buddy en Miss Betty als huishonden uiteraard wel. De figuren van deze drie dieren worden knap geschetst. Antwan als coyote is nogal recht voor zijn raap en zegt de dingen zoals hij ze denkt. Buddy is als filmheld wat verwaand en heel beheerst terwijl Miss Betty zich vooral om haar uiterlijk bekommert. Toch zal de vriendschap tussen de dieren ervoor zorgen dat zij veranderen. Antwan leert rekening te houden met andere dieren, Buddy krijgt op zijn beurt respect voor Antwan en Miss Betty leert een onbekende kant van zichzelf kennen.
Het verhaal is niet echt spannend maar wel grappig, leuk en erg vlot. De vergelijking met de mensenwereld komt heel duidelijk over maar niet belerend of overdreven.
Er worden tientallen namen van hondenrassen opgenoemd wat een niet hondenkenner weinig zegt; een enkele keer wordt er een afkorting gebruikt die bij de jonge lezer niet duidelijk overkomt. Maar beide hebben geen invloed op het verstaan van het verhaal.
Een vrolijk, opgewekt verhaal voor enkele uren luchtig leesplezier.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:14 april, 2005