Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Gooi het maar in mijn pet

 Reeks:

 

 Auteur:

 Annelies Karelse

 Aantal blz.

 108

 Illustrator:

 Jolet Leenhouts

 ISBN:

 90-77455-28-0

 Uitgever:

 Pereboom

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 uitdrukkingen, zegswijzen, taal

 Prijs: €

 24,50

 

 

Dit boek biedt een verzameling uitdrukkingen en zegswijzen, getekend en uitgelegd. Het is immers niet altijd duidelijk wat een uitdrukking betekent. Dat kan voor heel wat verwarring zorgen, zeker voor autistische kinderen, maar ook voor iedereen die Nederlands wil leren. Daarom verzamelde de auteur 100 veel gebruikte uitdrukkingen en zegswijzen en legt ze de betekenis uit.
Bij elke uitdrukking wordt eerst de letterlijke betekenis bekeken. Dat is immers het eerste dat je kan afleiden uit het beeld dat bij je opgeroepen wordt. Soms is dat erg duidelijk, soms helemaal niet. Daarom volgt een voorbeeld, een klein verhaal waarin de uitdrukking wordt gebruikt. Zo wordt al veel meer duidelijk over de betekenis, die na het verhaal even kort en duidelijk wordt voorgesteld. Daarna volgt soms nog de herkomst van de uitdrukking of zegswijze.

Een voorbeeld: ‘hij doet voor spek en bonen mee’. Na een voorbeeld van een situatie volgt dan de uitleg: ’hij mag wel meedoen, maar hij telt niet mee’. Waarom betekent het dat? ‘Vroeger kon je soms voor je werk spek en bonen krijgen in plaats van loon. Je werkte dan wel, maar je telde niet echt mee.’ Op deze manier wordt elke uitdrukking duidelijk en begrijpelijk verklaard. Een grote illustratie toont de letterlijke betekenis, wat uiteraard voor veel grappige tekeningen zorgt.
Na de 100 uitdrukkingen en zegswijzen volgt een verantwoording en gebruiksaanwijzing. Hoe werk je met dit boek en hoe kan je de aandacht van de kinderen vasthouden. Het boek is voorzien van een cd-rom waarop de tekeningen met of zonder tekstballonnen terug te vinden zijn. Ook memorykaartjes kunnen aangemaakt worden met deze cd-rom. Alles kan geprint worden en zo kan er vlot geoefend worden. Zelfs in een quiz zal dit niet misstaan. 


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 april, 2005