Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het meisje de jongen de rivier

 Reeks:

 

 Auteur:

 Paul Verrept

 Aantal blz.

 28

 Illustrator:

 Paul Verrept

 ISBN:

 90-5933-048-X

 Uitgever:

 Afijn

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 liefde, eenzaamheid, leven

 Prijs: €

 16,95

 

 

Terwijl een hongerige visser op de oever van de rivier van onze stad zijn lijntje uitgooide, zwom een verdwaalde vis voorbij. Ook de vis had een lege maag. Hij hapte in de worm en de man haalde de vis op. ‘Eten’, dachten ze beiden.
Zo belandde de vis in het gezin. Met zijn drieën verorberden ze hem helemaal en met een volle maag vielen ze in een diepe slaap.
Maar dan gebeurde er iets raar (‘misschien doordat er iets mis was met de vis, of door het licht van de maan of door de regen die zo zacht ruiste in de nacht’): de vrouw veranderde in een jurkje, de man in een hoed en de jongen viel in een diepe slaap.
Na een honderdtal jaren vleide een eenzaam meisje zich tegen hem aan. Toen ze ontwaakten was het liefde op het eerste gezicht.
De jongen en het meisje liepen naar de rivier, stalen een bootje en lieten zich meedrijven met de stroom. In het bootje werd de liefde intenser en intenser.
Tot ze beiden verdwenen.
Waarheen, dat wist niemand. ‘Maar rond het bootje hing een geur van bloemen’.

Dit wonderlijke verhaal heeft iets magisch. Op een intrigerende wijze spreekt het eerder je emotie aan dan de rede. Het valt daardoor ook niet meteen te vatten, maar het fascineert en geleidelijk ontrafel je zijn geheimen. Elke lezer/kijker zal het ook op zijn eigen manier interpreteren.
Het samengaan van taal en prenten is perfect. Geen plaatjes bij praatjes, maar twee werelden die elkaar aanvullen en versterken. Zo ontstaat een wezenlijk verhaal dat je langs alle kanten boeit.
De tekst is zuinig en poëtisch en verdeeld in mooie afgelijnde hoofdstukjes met telkens een suggestieve titel.
De illustraties zijn eigenzinnig. In kleurige tonen worden gebeurtenissen, sferen en emoties gevat die zich op je netvlies branden.
Het grote vierkante formaat van dit boek (30 op 30) en de uitgekiende lay-out geven dit verhaal wat het verdient.
Een wonderlijke uitgave over de liefde en de ongrijpbaarheid van het leven voor zowel kinderen als volwassenen.


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005