Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Dwaalgast

 Reeks:

 

 Auteur:

 Katrien Vervaele

 Aantal blz.

 150

 Illustrator:

 (omslag) Jan de Maesschalck

 ISBN:

 90-209-5875-5

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 vrijheid, jaloezie, roofvogels, dubbelverhaal

 Prijs: €

 12,95

 

 

Rosie helpt Tijmen met de verzorging van de roofvogels van een valkeniersshow. Maar bij haar aankomst op het kasteel blijkt er nog een ander meisje te zijn, dat verrassend goed met de vogels kan opschieten. Rosie weet niet hoe ze Jutta moet plaatsen; ze wordt jaloers maar voelt ook een vorm van sympathie voor haar. Honderden jaren daarvoor vecht jonkvrouw Alisoen op hetzelfde kasteel voor haar vrijheid, terwijl haar vader haar wil uithuwelijken aan de graaf. Haar verzet lijkt hopeloos.

Dit is een dubbelverhaal dat zich op dezelfde plek afspeelt en hoewel de personen uit de middeleeuwen niets met die uit het heden te maken hebben, zijn er toch een aantal parallellen: beide meisjes werken met roofvogels en beiden hebben een probleem met hun geliefde. Waar Alisoen opkomt om gehoord te worden door haar ouders en droomt van een toekomst met haar geliefde, is het bij Rosie vooral de onuitgesproken jaloezie die zij voelt ten aanzien van Jutta. Rosie ziet haar als een rivale voor haar vriend Tijmen. Waar Alisoen vecht tegen de bierkaai en haar doel niet kan bereiken, groeit bij Rosie langzaamaan begrip en vriendschap voor Jutta. Toch roepen beide verhalen nog vragen op die in het verhaal zelf niet beantwoord worden en die dus door iedere lezer zelf zullen moeten ingevuld worden. Beide verhalen hebben een heel open einde. Dat kan voor iets minder taalgevoelige lezers misschien een probleem zijn, waardoor ze wat op hun honger kunnen blijven zitten.
De overstap telkens van het heden naar het verleden, maakt het verhaal boeiend omdat de lezer geprikkeld wordt om verder te lezen.
Beide verhalen zijn in een makkelijke taal geschreven en verlopen chronologisch. Bij het verhaal in de middeleeuwen is de sfeer nogal opstandig, terwijl het verhaal in het heden eerder een ongemakkelijke sfeer oproept; beide passend bij de gebeurtenissen die zich voordoen. Toch hadden enkele elementen uit de verhalen dieper uitgewerkt kunnen worden, terwijl er nu nogal snel overheen wordt gegaan.
Voor enkele uren boeiend leesplezier.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005