Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De zevende schakel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Annelouke Haffmans

 Aantal blz.

 217

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-448-0342-5

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 queeste, ridderroman, reisverhaal, avontuur

 Prijs: €

 18,95

 

 

Met een kermisgezelschap trekt de twaalfjarige Yurin naar het Duistere Land om er te trachten de kroonprins te bevrijden of om alleszins de magische schakel uit de handen van de Duistere Leider Noirot te houden. Overal loert gevaar en Yurin vertrouwt op den duur niemand meer. Eenmaal de schakel in zijn bezit, wacht hem een moeilijke tocht vol gevaren om de koning te bereiken en het onheil af te wenden.

We bevinden ons in een soort middeleeuwse wereld waarin Yurin opgeleid wordt om een belangrijke opdracht uit te voeren. Parallellen met de wereld van Tolkien zijn duidelijk aanwezig: een eenvoudige jongen die ongewild een uiterst belangrijke taak voor het land moet zien te klaren, een Duister Land dat door een wrede machtswellusteling – waar iedereen voor siddert en die een groot leger ter beschikking heeft – wordt  geleid; een tocht langs verschillende plaatsen en kastelen, waar overal gevaar loert en niemand te vertrouwen lijkt.
Toch is dit best een aangenaam verhaal. Yurin is een oplettende, voorzichtige jongen met een klare kijk op de zaken. Hij weet zijn helpers op een goeie manier in te schatten en heeft het hart op de juiste plaats. Het gezelschap waarmee hij reist is een bonte mengeling van kermisgangers die zich bijna allemaal anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.
Dit wensvervullend verhaal leest vlot en er zit heel wat vaart in, met enkele onverwachte wendingen. Alleen het slot komt nogal verwarrend over, wat wel spijtig is in dit voor de rest prima verhaal.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005