Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De vuurvreter

 Reeks:

 

 Auteur:

 David Almond

 Aantal blz.

 173

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-451-01467

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Annelies Jorna

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 vriendschap, oorlog, strijden

 Prijs: €

 13,75

 

 

Op de markt raakt Bobby gefascineerd door het optreden van een vuurvreter. Zijn vader blijkt de man nog te kennen van tijdens de oorlog en wil hem ontmoeten. Maar de vuurvreter is zijn geheugen kwijt, hij leeft van dag tot dag en herinnert zich vooral de ellende van de oorlog. Ook nu is de dreiging van een oorlog voelbaar. Dat bezorgt Bobby en zijn leeftijdsgenoten een raar gevoel, een gevoel dat hen doet twijfelen aan een toekomst. Bobby gaat voor het eerst naar de middelbare school waar een ijzeren discipline heerst. De nieuweling Daniël pikt dat niet en reageert. Ook Bobby kan niet langer alleen maar toezien, hij helpt Daniël in zijn strijd tegen het onrecht. Ze vliegen van school, net als de oorlogsdreiging het hoogst is en iedereen de toekomst met angst tegemoet ziet.

Dit indringende verhaal beschrijft de onrust die een mens voelt als zijn toekomst onzeker is. Bobby wil verder studeren maar de dreigende oorlog geeft hem de moed om te reageren tegen het onrecht op school. Hij ziet wat een oorlog kan doen, met een struise persoon als de vuurvreter, die man hoort voortdurend het lawaai van de oorlog in zijn hoofd. De figuur van Bobby is sterk uitgewerkt: zijn gedachten, zijn twijfels, zijn gevoelens, ze beheersen dit verhaal en zetten de toon. Anderzijds eist de dreigende oorlog zijn plaats op, hij bepaalt het gedrag van iedereen, wat bij elke persoon een ander resultaat oplevert. De beschrijvingen die Bobby geeft over zijn omgeving, zijn dorp en de mensen die er leven tonen een knap tijdsbeeld. De ingeweken familie van Daniël zorgt voor een nieuwe invalshoek: Daniëls vader is fotograaf en probeert al de typische plekjes waar Bobby zo van houdt in beeld te brengen. Plots is zijn leefwereld voor iemand anders bijzonder interessant. De boeiendste figuur, die ook het hele verhaal overschaduwt, is de vuurvreter. Hoe graag Bobby ook zou willen, hij slaagt er niet in om contact te krijgen met die man, om door het pantser van oorlogswaanzin heen te dringen.
Een sterk verhaal waarbij de dreiging van de oorlog en het verloren gaan van de oude wereld centraal staan. Een indringend relaas.


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005