Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De schaduw in het noorden

 Reeks:

 Sally Lockhart-mysterie

 Auteur:

 Philip Pullman

 Aantal blz.

 264

 Illustrator:

 (omslag) David Wyatt

 ISBN:

 90-6494-108-4

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Ingrid Mersel

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 detective, thriller, Victoriaans Engeland

 Prijs: €

 14,50

 

 

Sally Lockhart heeft een eigen bedrijfje opgestart als financieel adviseur. Omdat een klant van haar al haar geld kwijtspeelde na het failliet van een scheepvaartbedrijf, gaat ze op onderzoek want volgens haar is er geknoeid met dat faillissement. Ondertussen raken haar vrienden Jim en Fred betrokken bij een illusionist die men naar het leven staat. Ook zij gaan op onderzoek en al snel ontdekken ze dat beide zaken met elkaar in verband kunnen gebracht worden. Ze leggen een ingenieus machtsspel bloot maar hun tegenstanders zijn niet te onderschatten. Ze deinzen niet terug voor moord en bedrog, dat moeten Sally, Jim en Fred jammer genoeg zelf ondervinden. Vooraleer deze zaak netjes opgelost wordt, staan ze oog in oog met de dood. En niet iedereen overleeft die confrontatie.

Een ongelooflijk spannend detectiveverhaal dat zich afspeelt in het Victoriaanse Engeland. Vrouwen krijgen stilaan meer rechten, ze worden nog raar bekeken als ze hun mannetje willen staan in de mannenwereld maar ze dwingen respect af. Zo ook het hoofdpersonage Sally Lockhart, een jonge, zelfstandige vrouw die weet wat ze wil en kan. Soms bereikt ze meer dan haar vrienden en op andere momenten beseft ze goed genoeg dat ze de zaken aan hen moet overlaten. In dit verhaal, het tweede Sally Lockhart mysterie, probeert men haar klein te krijgen maar dankzij haar vrienden overleeft ze het hele avontuur. Dat avontuur zit overigens erg complex maar tegelijk heel duidelijk in elkaar. Elke tip van de sluier die wordt opgelicht door de drie vrienden bezorgt de lezer meer vat op het geheel. In een vlotte stijl wordt een sterke spanning opgebouwd, met spectaculaire hoogtepunten qua actie of qua onthullingen. Sally is een sterk hoofdpersonage dat veel mogelijkheden biedt, haar nevenpersonages staan ook sterk in hun schoenen. De tegenspelers krijgen voldoende diepgang om van hen machtige tegenstanders te maken. Het verhaal biedt een heldere kijk op het leven uit die tijd: de opkomst van theater en illusionisten, de verbeteringen in de fotografie, wetenschappelijke ontdekkingen zoals stoomketels en vernietigingswapens. Zelfs gevoelens komen aan bod in deze thriller, Sally zoekt haar weg in haar eigen gevoelens en komt net op tijd tot de ontdekking wat ze voor Fred voelt. Er is hen jammer genoeg erg weinig tijd gegund om er samen van te genieten. De auteur staat zo sterk in zijn schoenen dat hij het verhaal zo realistisch houdt dat een belangrijk nevenpersonage sneuvelt. Een aangrijpend hoofdstuk dat uiteindelijk een spetterend einde tot gevolg heeft.
Dit is net als het eerste mysterie een knappe thriller, degelijk en gedetailleerd uitgewerkt met intrigerende personages. Spannend, fascinerend, zeker niet te missen!!


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005