Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Alfred J.Kwak – Afspraak is afspraak

 Reeks:

 

 Auteur:

 Herman Van Veen

 Aantal blz.

 53

 Illustrator:

 Harald Siepermann

 ISBN:

 90-5672-147-X

 Uitgever:

 Signature

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6 (voorlezen)

 Thema’s:

 kinderrechten, afspraken

 Prijs: €

 14,95

 

 

Alle presidenten en grote bazen van de dierenwereld zaten bij elkaar in een grote zaal om een handtekening te zetten op een belangrijk stuk papier: daarin stond dat alle kinderdieren, waar ook ter wereld, moeten krijgen waar ze recht op hebben. Zoals het recht op eten en drinken, een dak boven het hoofd, pilletjes en drankjes voor als je ziek bent,… Maar niet alle wereldleiders hebben de afspraak ondertekend! Alfred Jodocus Kwak, die samen met Henk en de koning van Groot Waterland op weg was naar huis, belandt onverwacht in Zandweid en beleeft daar bizarre avonturen.

Dit avontuur van Alfred Jodocus Kwak staat volledig in het teken van de kinderrechten en de bescherming van kinderen o.a. tegen kinderarbeid. Herman Van Veen heeft in dit dierenverhaal de afspraken rond kinderrechten verwerkt in een grappig verhaal met verschillende grote en kleine dieren in de hoofdrol. De auteur heeft het boek ook opgedragen aan Unicef en Defence for Children. Achterin het boek worden de rechten en de plichten uit het Verdrag van de Rechten van het Kind toegelicht en vind je ook de 40 artikelen uit het Verdrag zelf.
Het originele verhaal vertelt op een speelse manier de verschillen en de gelijkenissen tussen de verschillende volkeren en landen; ook al zijn alle personages dieren en zijn de plaatsnamen verzonnen, de gelijkenissen met onze huidige wereld blijven frappant. Dankzij de cartoonachtige illustraties, de speelse lay-out en de humoristische ondertoon is het geen moraliserend verhaal over kinderrechten maar een leerrijk, boeiend verhaal dat kinderen veel zal bijbrengen over dit onderwerp.


Hilde Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005