Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het boek van de dode dagen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marcus Sedgwick

 Aantal blz.

 253

 Illustrator:

 (omslag) Geoff Taylor

 ISBN:

 90-00-03599-6

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Van Goor, Annelies Jorna

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 occultisme, armoede, vriendschap

 Prijs: €

 15,95

 

 

Boy werkt voor Valeriaan, een goochelaar die optreedt in een theater. Tussen Kerstmis en Nieuwjaar gebeuren er echter vreemde dingen die de wereld van Boy helemaal overhoop halen. De directeur van het theater wordt vermoord, zijn meester Valeriaan doet anders dan normaal en Boy moet vreemde klusjes opknappen. Daarbij leert hij Wilg kennen, een meisje uit het theater. Zij sluit zich bij hem aan. Valeriaan is op zoek naar een boek dat hem van de ondergang kan redden, en dit voor het einde van het jaar. De zoektocht is hard, het is ijzig koud en van de kinderen wordt het uiterste verlangd. Maar de tijd dringt en het boek is onvindbaar.

Al van bij de inleidende ‘noot van de auteur’ ben je in de ban van wat zal komen: “Vind je ook dat de dagen tussen Kerstmis en het nieuwe jaar zo vreemd stil en roerloos zijn? Ik noem ze de dode dagen. Een tijd waarin deuren opengaan tussen onze eigen wereld en de onzichtbare wereld, die net onder de oppervlakte ligt. In deze periode, die buiten de gewone tijd staat en tijdloos is, is de heidense kracht van het eeuwenoude midwinterfeest onder ons. Alle tijden komen samen.”
De auteur schetst op zeer beeldende wijze een wereld die in verval is: een enorme tijdloze stad, te vergelijken met de wereld van Charles Dickens, waarin Boy een hard bestaan heeft bij zijn meester Valeriaan. Dat Valeriaan een bijzonder man is wordt al snel duidelijk. Maar Valeriaan is er de man niet naar om veel uitleg te geven. Hij dwingt Boy om zijn opdrachten uit te voeren zonder er vragen bij te stellen. Het meisje Wilg zal door die harde muur weten te breken en Valeriaan tot verklaringen brengen, maar met mondjesmaat. De twee kinderen zijn armoezaaiers, hongerig en met versleten kleren die hen weinig bescherming bieden tegen de kou. Maar het zijn overlevers; ze hebben een instinct ontwikkeld om te overleven in die grote, vijandige wereld en ze hebben dat hard nodig.
Het verhaal leest als een trein, de spanning is altijd aanwezig en als lezer kies je direct voor de underdog die Boy is. Je lijdt mee honger en kou als hij weer eens door een ijskoude nacht op pad moet voor een duistere opdracht. Want duister is het, het verhaal speelt zich voornamelijk ’s nachts af, en ook dat heeft zijn reden.
De ruimte, de personages, de plaatsen waarin het verhaal zich afspeelt, alles is zo duidelijk beschreven dat de lezer zich perfect kan inleven en een beeld kan vormen. Al is het voor de lezer een ongekende wereld, hij wordt op schitterende wijze geschetst en het verhaal meeslepend verteld.
Echt een aanrader van formaat!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005