Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Gloeiende voeten

 Reeks:

 

 Auteur:

 Edward van de Vendel

 Aantal blz.

 133

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-451-0124-6

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 adoptie, ingebeelde vrienden, familie

 Prijs: €

 12,50

 

 

Claudio wordt 10. De avond voor zijn verjaardag ligt hij in bed maar kan niet slapen. Hij wacht tot de klok 12 keer heeft geslagen en wenst zichzelf een gelukkige verjaardag. Plots verschijnen er 2 jongens, bijna mannen, in witte kleden en met gloeiende voeten. Ze stellen zich voor als Duiv en Jesse en rollebollen door de kamer. Ze spelen een beetje het geweten van Claudio, fluisteren als een engeltje en een duiveltje dingen in zijn oor. Maar enkel Claudio kan Duiv en Jesse zien… Claudio’s mama werd als baby uit Brazilië in Nederland geadopteerd. Ze weet nog niet zo lang dat ze een echte zus heeft die in New York woont en gaat haar bezoeken. Op de avond van Claudio’s verjaardag komt ze terug naar huis maar heeft wilde plannen. Claudio weet niet goed wat hij allemaal denken en voelen moet, maar Duiv en Jesse helpen hem daarbij…

Claudio groeit als enig kind op tussen een hoop volwassenen en wordt van de ene situatie in de andere geslingerd (zijn vader werkt nu en dan als fotomodel en omdat ze geen vast inkomen hebben trekken ze in bij de ouders van de mama van Claudio). Hij geraakt er een beetje van in de war, weet niet meer zo goed wat hij er allemaal van moet denken en bij moet voelen. Hij vindt veel steun bij Madeleine, de huishoudster van zijn grootouders, aan wie hij ook verklapt dat Duiv en Jesse er zijn. Madeleine brengt iedereen op de hoogte van de ingebeelde vriendjes en dan pas heeft Claudio het gevoel dat er ook naar hem geluisterd wordt.
Het boek lijkt één langgerekte verjaardagsdag van Claudio, al speelt het verhaal over enkele dagen. Het is uitgewerkt vanuit Claudio, die een beetje boos is op alle grote mensen die het leven zo ingewikkeld maken. Het verhaal is mooi geschreven, de woorden zijn soms erg zorgvuldig uitgekozen en dat zorgt dan voor poëtische zinswendingen. Ook de innerlijke strijd die Claudio voert wanneer hij betrokken raakt bij al die overhaast genomen beslissingen van zijn ouders is heel mooi en ontroerend uitgeschreven.


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005