Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Paolo, Leonardo da Vinci’s leerling

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hans Ulrich

 Aantal blz.

 125

 Illustrator:

 (omslag) Martijn van der Linden

 ISBN:

 90-00-03616-X

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 Middeleeuwen, Firenze, intriges, vriendschap

 Prijs: €

 12,95

 

 

We schrijven 1478 en bevinden ons in Florence. Paolo leert samen met twee anderen over schilderkunst maar ook over de wonderlijke uitvindingen bij Leonardo da Vinci. Hij hoort er ook over twee rivaliserende rijke families: de Pazzi en de Medici. Iedereen doet geheimzinnig over zijn gelijkenis met één van de Medici, zelfs zijn vader en moeder.
Paolo leert een meisje kennen dat bij de familie Pazzi werkt. Hij wordt verliefd op dit mooie meisje. Als hij bij een bezoek ongewild over een aanslag hoort op de Medici, weet hij niet wat te doen. Als zijn vriendinnetje hem ook nog eens de deur wijst, wordt het hem allemaal teveel. Gelukkig neemt Leonardo Paolo onder zijn bescherming. Aan hem kan hij alles vertellen. Maar kunnen zij de moord ook voorkomen?

Dit verhaal is op een bijzondere manier opgebouwd. Geen doorlopend verhaal maar allemaal fragmenten, weliswaar chronologisch op elkaar volgend, maar telkens met kleine sprongetjes. Al die fragmenten vormen samen het hele verhaal. Het is wel even wennen aan deze manier van vertellen; je krijgt als lezer allemaal kleine stukjes die je zelf tot een geheel moet samenstellen.
De auteur wil de lezer ook laten kennis maken met een aantal van de uitvindingen van Leonardo da Vinci. Om ze mee in het verhaal te krijgen, stopt hij ze in de dromen van Paolo. Buiten het feit dat ze hiermee het unieke van Leonardo da Vinci onderstrepen zijn ze niet essentieel voor het verhaal. Het zou ook handig voor de jonge lezer zijn om in een naschrift de historische figuren en feiten op een rijtje te zetten, zodat het verhaal echt historisch gekaderd kan worden. Nu blijft de lezer hierover in het ongewisse.
Geen grote literatuur, maar een leuk meenemertje dat een beeld geeft van het soms wrede leven in deze Italiaanse stad ten tijde van Leonardo da Vinci.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005