Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Op doortocht

 Reeks:

 

 Auteur:

 Carli Biessels

 Aantal blz.

 85

 Illustrator:

 Marije Tolman

 ISBN:

 90-00-03618-6

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 dieren, korte verhalen

 Prijs: €

 13,25

 

 

Azef de haas is het beu om elke dag een nieuwe slaapplaats te zoeken. Wanneer hij een plekje vindt in een hooiberg, kan zijn geluk niet op. Hij trekt er elke nacht opnieuw naartoe en ontmoet er verschillende dieren die er net als hij een slaapplaats hebben. En eindelijk komt zijn talent om andere dieren na te doen, naar boven. Hij wordt een toneelspeler.
Christien de zwaluw heeft pech: ze mist het vertrek naar het zuiden en moet alleen op weg. Ze bereikt de zee en weet nog dat ze die moet oversteken. Maar dat duurt te lang. Gelukkig ziet ze een klein lichtje en landt op een boot. De matrozen zijn blij met haar gezelschap en nemen haar mee naar de overkant.
Grauwtje de ezel wordt verzorgd door Donald, maar die heeft weinig tijd voor haar. Grauwtje wil zo graag dat er meer kinderen zouden komen. Op een dag komt Leen mee, hij moet op Grauwtje passen als Donald een paar dagen gaat logeren. Leen heeft tijd voor Grauwtje, en daar houdt hij van. Wanneer Donald gaat verhuizen, moet Grauwtje verkocht worden. Gelukkig koopt Leens vader hem en krijgt hij een fijne plek waar meer dieren en kinderen zijn.

Deze drie sfeervolle dierenverhalen brengen je in een filosofische stemming. De haas is volop op zoek naar zichzelf, en de andere dieren zullen hem onbewust helpen bij die zoektocht tot hij is wie hij wil zijn. De zwaluw die door iedereen vergeten wordt omdat ze altijd zo verstrooid is, zorgt prima voor zichzelf en brengt troost bij anderen. De eenzame ezel krijgt eindelijk de aandacht en de drukte die hij zo graag had.
In poëtische beschrijvingen brengt de auteur de gevoeligheden van elk dier aan de oppervlakte. Geen actie en spanning, maar een mooie sfeerschepping trekt hier de aandacht. De illustraties sluiten zich helemaal aan bij die sfeer. Een vlotte tekst om voor te lezen of om helemaal alleen van te genieten.


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005