Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het ontstaan van de aarde

 Reeks:

 Reizen door de tijd

 Auteur:

 Peter Ackroyd

 Aantal blz.

 144

 Illustrator:

 Diverse tekenaars en fotografen

 ISBN:

 90-45-90054-8

 Uitgever:

 Standaard

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Rob de Ridder

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 ontstaan, evolutie van plant, dier en mens

 Prijs: €

 16,95

 

 

De evolutie van de wereld, van zijn prille ontstaan tot aan de komst van de moderne mens, wordt hier in twaalf hoofdstukken verteld. De verschillende grote tijdvakken worden systematisch behandeld. De evolutie van de aarde en de ontwikkeling van het leven vanuit zee naar het vaste land; het komen en gaan van ontelbare soorten planten en dieren over miljoenen jaren komen aan bod.
Elk hoofdstuk wordt verduidelijkt met een aanzienlijk aantal foto’s met bijschrift. Achteraan is nog een naslaggedeelte waarin een aantal gegevens samen staan. Het boek wordt vervolledigd met een verklarende woordenlijst en een register.

Ieder kind kent de dinosauriërs, maar wat was er daarvoor en wat kwam er daarna? Voor elke geďnteresseerde jonge lezer is dit boek een openbaring. Op een erg duidelijke manier, in een heel leesbare taal en geďllustreerd door vele schema’s, tekeningen en foto’s gaat een ongekende en woeste wereld open. Er komen heel veel moeilijke Latijnse namen van dieren en periodes voor, maar laat dat de lezer niet afschrikken. Het zijn nu eenmaal de enige en correcte namen.
Het is onvoorstelbaar wat wetenschappers over zulk ver verleden hebben kunnen reconstrueren. Toch is men het erover eens dat er ‘gaten’ in de ontwikkeling zitten: dingen die men niet weet, waar men alleen maar kan naar gissen. Dat wordt in dit boek ook duidelijk naar voor gebracht.
Het boek is zeer verzorgd en knap uitgegeven; de bijhorende tekeningen en foto’s passen prachtig bij de teksten. Men gebruikt dikwijls een zwarte achtergrond met witte tekst en daarop zijn vingerafdrukken altijd erg zichtbaar, wat bij niet omzichtig gebruik gauw een ‘beduimeld’ uitzicht kan veroorzaken.
Het boek heeft ook een filosofisch gevolg. Na het lezen van dit boek kijk je gegarandeerd anders tegenover de mensheid aan en stel je de vraag: Waar zijn wij als mens nu mee bezig, gezien waar wij vandaan komen!
Bijzonder boeiend voor jonge en minder jonge lezers!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005