Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De weg naar het heelal

 Reeks:

 Reizen door de tijd

 Auteur:

 Peter Ackroyd

 Aantal blz.

 144

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 90-45-90078-5

 Uitgever:

 Standaard

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Ger Boer

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 verkenning van de ruimte, ruimtewedloop

 Prijs: €

 16,95

 

 

In twaalf hoofdstukken schetst de auteur de geschiedenis van de ruimtevaart vanaf de tweede wereldoorlog tot nu. Ook de niet-bemande ruimtetuigen komen aan bod, alsook een kleine (mogelijke) blik in de toekomst. Elk hoofdstuk wordt verduidelijkt met een aanzienlijk aantal foto’s met bijschrift. Achteraan is nog een naslaggedeelte waarin een aantal gegevens samen staan. Het boek wordt vervolledigd met een verklarende woordenlijst en een register.

De lezer krijgt een enorme hoeveelheid informatie over de ontwikkeling van de ruimtevaart. De teksten zijn heel aangenaam om te lezen en duidelijk. Misschien nog iets (te) moeilijk voor elfjarigen, maar een geďnteresseerde lezer zal zich daar niet door laten ontmoedigen.
Wat heel sterk naar voor komt is dat de verovering van de ruimte meer een politieke prestigeslag was tussen Amerika en Rusland dan een drang naar kennis over onze planeten en verblijf in de ruimte. De lezer krijgt een chronologisch overzicht van de verschillende programma’s die tot de ruimtereizen hebben bijgedragen en dit zowel vanuit de Russische als Amerikaanse kant, met de bouw van het internationale ISS als slot. De blik in de toekomst lijkt nogal fantastische sciencefiction, maar zoals de geschiedenis leert, kan dit ooit ook werkelijkheid worden.
Er wordt ook veel aandacht geschonken aan het feit dat kennis over de ruimte menig invloed heeft op ons leven hier op aarde. Al was het maar de technische mogelijkheden die wij nu zeer normaal vinden, maar zonder gebruik van bijvoorbeeld satellieten onmogelijk zouden zijn: live-televisie, weersvoorspellingen, GPS enz. Of allerlei toepassingen die ook hun weg naar het gewone leven hebben gevonden.
Het boek is zeer verzorgd en knap uitgegeven; de bijhorende foto’s passen prachtig bij de teksten. Men gebruikt dikwijls een zwarte achtergrond met witte tekst en daarop zijn vingerafdrukken altijd erg zichtbaar, wat bij niet omzichtig gebruik gauw een ‘beduimeld’ uitzicht kan veroorzaken.
Heel boeiend en knap uitgegeven; liefhebbers zullen er zeker heel wat uit opsteken.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005