Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De rode zwaan

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sjoerd Kuyper

 Aantal blz.

 200

 Illustrator:

 (omslag) Ien van Laanen

 ISBN:

 90-258-4519-3

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 magie, sprookjeswereld, kindertijd

 Prijs: €

 14,95

 

 

Jacob helpt zijn grootvader met het verbouwen van diens huisje in zijn geboortedorp. Jacobs grootvader kan prachtig verhalen vertellen. Maar als opa van het dak valt en wondkoorts krijgt, wordt Jacob bang dat hij dood zal gaan. Een oude buurvrouw vertelt dat grootvader alleen kan genezen als hij zijn rode zwaan terugkrijgt die hij als kind aan het meer in het bos kwijtraakte. Jacob gaat op zoek en komt in een magische wereld terecht waarin grootvaders verhalen allemaal echt gebeuren.

Dit boek is aan zijn zesde herdruk toe. De auteur voert de lezer mee in een oude magische wereld van karpermannen en het Houtvolk. Een wereld waarin ook de Reisgenoten leven, zowat de beschermengelen van de mensen. Doorheen het verhaal geeft de auteur ook een aantal levenswijsheden mee. Die zijn mooi in het verhaal ingebed.
Het verhaal op zich evolueert wel heel traag. We zijn al bijna halverwege het boek vooraleer Jacob in de magische wereld terechtkomt.
Het verhaal leest wel vlot, de gebruikte taal is makkelijk te lezen en de auteur weet de belevenissen levensecht te beschrijven. Het verhaal is in het boek nergens gedateerd, zodat het vreemd overkomt om in een herziene druk nog over guldens te lezen. Alleen op de achterflap wordt vermeld dat we ons in 1995 bevinden. Een klein detail dat toch gemakkelijk had kunnen vermeden worden.
Een tijdloos verhaal voor rustige lezers die sfeer en magie boven actie verkiezen.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005