Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Op de wonderlijkste plaatsen

 Reeks:

 Lezen gaat goed met de Kat met de Hoed

 Auteur:

 Dr. Seuss

 Aantal blz.

 55

 Illustrator:

 Dr. Seuss

 ISBN:

 90-257-3863-X

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Bette Westera

 Leeftijd:

 + 5

 Thema’s:

 fantasie, dromen, beslissen, bergen verzetten

 Prijs: €

 14,50

 

 

Naar aanleiding van het honderdste geboortejaar van Dr. Seuss (pseudoniem voor de Amerikaanse schrijver en illustrator Theodor Seuss Geisel) werden zijn boeken heruitgegeven.
Zo kan een nieuwe generatie kinderen genieten van deze absurde, op rijm gezette verhalen, waar hun ouders met genoegen aan zullen terugdenken.
In Amerika verschenen ze oorspronkelijk in 1957, en ook hier waren ze razend populair in de jaren 70.

‘Op de wonderlijkste plaatsen’ is het tweede ‘voorleesboek’ in de reeks.
Het spreekt je als lezer/kijker meteen aan met de openingstekst: “Gefeliciteerd! Vandaag is jouw dag. Doe ermee wat je wilt. Alles kan, alles mag!”
Doorheen het ganse boek volg je dan een jongetje dat een ellenlange weg volgt en zo de meest absurde, hilarische creaturen en situaties ontmoet.
Om op het einde te besluiten: “Dus hoe je ook heet, … Jouw berg staat te popelen op het gazon. Jouw berg staat te wachten. Op wie dan? Op jou! Vandaag is jouw dag, begin nu maar gauw!”
Het jongetje loopt door steden en open vlaktes, hij vliegt door de lucht, belandt in wondere werelden van steen, op plaatsen waar mensen wachten op de meest gewone én waanzinnige dingen (“Op sneeuw of op de trein, of op een heldere gedachte.”), op speelplaatsen waar je soms alleen moet spelen (“Dan zul je dus zelf moeten kiezen: zal ik mezelf laten winnen vandaag, of zal ik mij laten verliezen?”), op donkere plekken bij Griezelige Grompels of Huilende Hekels, enz. …

De auteur heeft ook hier weer een stevig absurd verhaal gecreëerd dat je meesleept doorheen zijn wondere wereld, waarin je van de ene verbazing in de andere valt.
Het vertelstandpunt vanuit het jongetje dwingt je tot kiezen en meeleven. Zo leidt dit boek ook tot reflecteren en vertalen naar je eigen, herkenbare wereld.
De tekst op rijm is doordacht geconstrueerd en leest vlot.
De fantasierijke woordenschat wekt verwondering op en dwingt respect af.
En doordat het hoogst absurde, quasi-nonsens-gehalte gelinkt blijft aan de herkenbare realiteit, verlies je nergens het spoor.
De fantasierijke prenten in ouderwets aandoende kleuren versterken de tekst en vice versa. Te gekke figuren met een grote beweeglijkheid en overduidelijke expressies loodsen je doorheen de absurde, eigengereide wereld van Dr. Seuss, waarin het goed vertoeven is.


www.xs4all.nl/~hwillebo (Dr. Seuss-fan-website)

Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005