Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Mijn grote atlas

 Reeks:

 

 Auteur:

 Roger Priddy

 Aantal blz.

 92

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 90-00-03589-9

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Dirk Tuijnman

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 landen, atlas, weetjes

 Prijs: €

 15,00

 

 

Het boek opent met twee grote wereldkaarten: één met de werelddelen in één kleur, om ze later in het boek terug te vinden, en één met de politieke landenindeling. De kaart met de kleurenindeling is uitklapbaar, zodat ze zichtbaar blijft als men de tekstjes en kaartjes van de landen afzonderlijk bekijkt. Van elk land is de vlag gegeven, enkele héél korte weetjes, meestal begeleid door één of meerdere fotootjes en in telegramstijl het aantal inwoners, geld, taal en begroeting (waarbij de fonetische uitspraak in het Nederlands ook gegeven is). Achteraan is ook nog een lijst met overzeese gebieden opgenomen, een register en een overzicht van de tijdzones.

Dit is vooral een kijk- en snuisterboek. Echte duidelijke informatie over een land vind je er niet echt in terug. Daarenboven is het soms erg moeilijk, tot onmogelijk om sommige (kleinere) landen terug te vinden op de overzichtskaart. Het is ook niet direct duidelijk waarom alle bladzijden niet even groot zijn: sommige volledig, andere driekwart, half tot zelfs één vierde van de normale grootte; soms zijn ze horizontaal of verticaal gehalveerd, waarbij overzicht niet altijd duidelijk blijft.
De informatie is héél beperkt en niet altijd correct. Hier en daar vind je zelfs een spellingfout.
De verhoudingen tussen de landen is niet altijd op dezelfde manier gehanteerd, zodat een land even groot of zelfs groter wordt afgebeeld als een in realiteit veel groter land. Nergens is een schaal te bekennen.
Het gebruikte bindsysteem (geperforeerd met ringen) bladert niet echt gemakkelijk en leidt al snel tot beschadiging of scheuren.
De inleidende tekst voor de ouders oogt mooi, toch wordt hij niet helemaal bewaarheid.
Mooi van opzet maar ietwat tegenvallend wat het resultaat betreft.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005