Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De stad

 Reeks:

 Reis door de tijd

 Auteur:

 Nicholas Harris, Claire Aston

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Peter Dennis

 ISBN:

 90-303-1532-6

 Uitgever:

 Casterman

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Attie Spitzers

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 De stad doorheen de eeuwen

 Prijs: €

 13,50

 

 

In twaalf grote tekeningen wordt de evolutie en groei van een stad van in de oudheid tot nu in beeld gebracht. Dit gebeurt in dubbel-paginagrote tekeningen met in de luchttekening een begeleidende tekst. Teksten in kleinere letter geven extra informatie over een bepaalde periode. Flapjes aan de rechterkant geven aan in welke tijd de lezer zich bevindt. Op het linkerflapje staat telkens een passend weetje over die tijd. In de tekeningen zelf zijn een aantal woningen of zelfs de bodem opengewerkt zodat de lezer/kijker ook een beeld binnen in de huizen krijgt.

Dit boek heeft al wel een voorganger, maar het voordeel van dit boek is dat de bladzijden stevig zijn en daardoor beter bestand tegen veelvuldig over en weer bladeren. Want dat is ook de bedoeling: kijken, ontdekken, verschillen zien en zodoende een beeld krijgen van de ontwikkeling van een nederzetting tot een grootstad. Door de opdracht om een bepaalde figuur in elke tekening te zoeken wordt de kijker/lezer verplicht om elke tekening aandachtig te bekijken. En net zoals in elk boekje uit deze reeks valt er overal wel iemand in het water, van de muur of gewoon op de grond.
De teksten zijn eenvoudig en moeilijke woorden worden achteraan verklaard in een woordenlijst.
Zulke kijkboeken blijven iedereen boeien; er valt elke keer wel iets anders te ontdekken. De prenten zijn ook groot genoeg om met meer lezers tegelijk op speurtocht te gaan.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005