Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Groene eieren met ham

 Reeks:

 Lezen gaat goed met de
 Kat met de Hoed

 Auteur:

 Dr. Seuss

 Aantal blz.

 70

 Illustrator:

 Dr. Seuss

 ISBN:

 90-257-3809-5

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Bette Westera

 Leeftijd:

 + 6

 Thema’s:

 eten, smaak, fantasie, volhouden

 Prijs: €

 9,95

 

 

Naar aanleiding van het honderdste geboortejaar van Dr. Seuss (pseudoniem voor de Amerikaanse schrijver en illustrator Theodor Seuss Geisel) werden zijn boeken heruitgegeven.
Zo kan een nieuwe generatie kinderen genieten van deze absurde, op rijm gezette verhalen, waar hun ouders met genoegen aan zullen terugdenken.
In Amerika verschenen ze oorspronkelijk in 1957, en ook hier waren ze razend populair in de jaren 70.

‘Groene eieren met ham’ is een van de vier ‘zelfleesboeken’ met AVI-niveau 4.
Met slechts 50 woorden creëerde Dr. Seuss dit te gekke verhaal waarin twee dierachtige kolderfiguren elkaar heel de tijd achterna zitten. De een om zijn groene eieren met ham aan te prijzen, de ander omdat hij ze niet lust.
Terwijl de een rustig zijn krant leest, zit de ander hem te jennen met het opschrift ‘Ik ben Bram’. In de rest van het verhaal heet dit figuur dan ook ‘Ik-ben-Bram’.
Terwijl die ene Ik-ben-Bram afwijst (“Ga weg, ik wil geen Ik-ben-Bram!”), komt de ander met de hamvraag: “En groene eieren met ham?”
Vanaf dan snelt het verhaal vooruit en stapelen de meest bizarre situaties zich op. Tot uiteindelijk die groene eieren met ham niet zo slecht blijken te smaken…

De absurde humor en de opgebouwde stapeling van te gekke situaties maken van dit verhaal een geslaagde, humoristische kruising tussen cartoon en slapstick. Het sleept je als lezer/kijker mee over een soort knotsgekke roetsjbaan vol verrassingen.
De beide figuren zijn helder getypeerd. De ene als een nukkig kind dat niet stopt met vragen, en de ander die als een volwassene eerst poogt vriendelijk af te wijzen, maar snel zijn geduld verliest. 
De tekst op rijm heeft door zijn eenvoud een zekere naïviteit die, mede door het gebalde ritme, zich lekker laat (voor)lezen.
De originele, expressieve en humoristische illustraties in primaire, retro aandoende  kleuren ondersteunen het verhaal perfect. De beweeglijkheid en de duidelijke grimassen knallen als het ware van elke pagina af.
Heerlijk dolen in de wondere, waanzinnige wereld van Dr. Seuss!


Eric Vanthillo

www.xs4all.nl/~hwillebo (Dr. Seuss-fan-website)


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005