Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Een dans op Jans

 Reeks:

 Lezen gaat goed met de
 Kat met de Hoed

 Auteur:

 Dr. Seuss

 Aantal blz.

 71

 Illustrator:

 Dr. Seuss

 ISBN:

 90-257-3810-9

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Bette Westera

 Leeftijd:

 + 6

 Thema’s:

 rijmpjes, absurditeiten

 Prijs: €

 9,95

 

 

Naar aanleiding van het honderdste geboortejaar van Dr. Seuss (pseudoniem voor de Amerikaanse schrijver en illustrator Theodor Seuss Geisel) werden zijn boeken heruitgegeven.
Zo kan een nieuwe generatie kinderen genieten van deze absurde, op rijm gezette verhalen, waar hun ouders met genoegen aan zullen terugdenken.
In Amerika verschenen ze oorspronkelijk in 1957, en ook hier waren ze razend populair in de jaren 70.

Deze ‘Dans op Jans’ is het eenvoudigste van vier ‘zelfleesboeken’ met AVI-niveau 4.
Het is een opeenvolging van situaties waarbij telkens tekst en tekening samen een absurd, grappig geheel(tje) vormen
Zoals “Kop, Flop, Flop in kop; Flop, Kop, Kop op Flop.” Of “Muis, Huis, Muis op huis; Huis, Muis, Huis op muis.” waarbij een spitse muis een gans huis op haar rug draagt. En zo gaat het verder over groot en klein, over ballen die vallen, over Saar met veel haar, enz. …
Ook een leuke is die over kunnen lezen: “Pepijn kan al een beetje lezen: woordjes zoals ‘deze’ ‘en’ ‘deze’. Maar papa is knapper, want papa kan deze: ‘expansievat’ ‘en’ ‘heupprothese’.” Hierbij zijn de te lezen woorden geďntegreerd in de prenten.

De auteur neemt de volle ‘grammatische’ vrijheid, maar toch zijn de eenvoudige, grappige zinnetjes gemakkelijk te lezen. Het absurde karakter houdt een band met de realiteit. Dit werkt de herkenning en de helderheid in de hand.
De eenvoudige tekeningen in ouderwets aandoende, ietwat vale kleuren zijn al even (lekker) absurd als de tekstjes. De herkenbare, typische Dr. Seuss-figuren zitten vol beweging en zijn uiterst expressief.
Ook al is de inhoud van dit boek zo eenvoudig en is de woordenschat zo beperkt, toch slaagt Dr. Seuss er weer in om zijn waanzinnige wereld aan ons te openbaren en om ons verwonderd te laten zijn over wat er allemaal mogelijk is in die absurde wereld.


Eric Vanthillo

www.xs4all.nl/~hwillebo (Dr. Seuss-fan-website)


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005