Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Zwartwaterstate

 Reeks:

 

 Auteur:

 Catherine Fisher

 Aantal blz.

 246

 Illustrator:

 Dirk Lodewijcks

 ISBN:

 90-5016-434-X

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Koen Wassenaar, Ab de Waard

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 griezelen, pesten

 Prijs: €

 15,95

 

 

Haar familie is alles kwijtgeraakt – tot de nieuwe heer van Zwartwater Sarah de kennis, het vermogen en de macht geeft om de schande van haar familie goed te maken. Maar het is geen geschenk dat ze krijgt, enkel een overeenkomst met een looptijd van honderd jaar. Dan zal Sarah haar deel van de overeenkomst moeten nakomen. Een huiveringwekkende prijs…

Het boek is opgedeeld in twee delen, waarvan het eerste zich zo’n honderd jaar geleden afspeelt en het tweede in het heden. Het verhaal is heel knap opgebouwd en de spanning wordt langzaamaan, bijna onvoelbaar maar ontegenzeggelijk opgebouwd tot een razend spannende ontknoping.
De verschillende personages worden heel mooi en levensecht beschreven. Zonder hem één maal bij naam te noemen is het duidelijk dat de ‘duivel’ in het verhaal meespeelt, dat hij de touwtjes in handen heeft. Maar hij wordt niet beschreven als een baarlijk monster. Neen, veeleer als een bezorgde heer die het goed voor heeft met Sarah en zich bijna verontschuldigt voor zijn handelingen. Anderzijds weet hij ver-duivel-d goed waar hij mee bezig is en is overtuigd dat hij uiteindelijk zijn prijs zal ontvangen.
Hoewel niet spectaculair is de actie altijd aanwezig en drijft ze de lezer steeds verder en dieper in dit boeiende en mysterieuze verhaal. Het laat je niet los tot je de laatste bladzijde hebt omgedraaid en houdt je ook daarna nog lang in de ban.
De gebruikte taal is makkelijk te lezen maar ook erg mooi. Er worden heel mooie beelden gebruikt om een sfeer, een gevoel op te roepen en die missen hun uitwerking niet!
De kaft is spijtig genoeg misleidend, maar laat je daardoor niet weerhouden om dit verhaal te verslinden. Een aanrader!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005