Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Nadhira, de heks van het Rifgebergte

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mim El Messaoudi

 Aantal blz.

 184

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5016-442-0

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 Berberse/Arabische vertellingen, mythen en legenden

 Prijs: €

 14,95

 

 

Nadhira, die door de mensen de blinde heks genoemd wordt, is een zieneres die de mensen rondom haar geneest met kruiden, oliën, magische stenen en andere middelen, maar vooral met verhalen uit de rijke Berberse en Arabische cultuur. Want, zo zegt ze zelf: verhalen helen.
Als kind was ze aantrekkelijk, maar toen ze geconfronteerd werd met een kwade djinn sloeg het noodlot toe. Ze werd blind en haar haren verbleekten. Haar grootste wens om een kind te krijgen zal ook nooit in vervulling gaan.
Sindsdien woont ze in een schamele hut. Ze ontvangt er tal van mensen die haar om genezing vragen of om een of andere wens in vervulling te laten gaan.

Het boek begint veelbelovend met een verhelderend dankwoord en een ontroerende brief van een moeder aan haar dochter als inleiding. In deze inleiding worden een aantal krachtige statements gelanceerd: dat je moet vechten voor wat je wil in het leven en dat angst moet gemeden worden, dat de liefde de sterkste macht is en dat de enige weg naar de vrijheid vergeven is.
Hierna volgt dan het verhaal, dat er niet in slaagt om de aangezette sfeer en/of spanning op te bouwen tot een vlotte vertelling. Het bevat sterke verhalen en mooie filosofische bespiegelingen, maar door de verkapte structuur in afgeronde hoofdstukken vervalt het snel in voorspelbaarheid en herhaling.
Elk hoofdstuk heeft bijna dezelfde opbouw, wat na een tijd gaat vervelen. En van een evolutie in het gehele verhaal is er nauwelijks sprake.
De personages zijn ook niet echt uitgewerkt, en hoe ze zich tegenover elkaar gedragen mist eenzelfde diepgang.
Jammer, want dit boek openbaart op zich een rijke (verhalen)wereld die wij nauwelijks kennen, en die kan bijdragen tot een beter begrip van de Arabische cultuur.


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005