Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Zesvinger

 Reeks:

 

 Auteur:

 Catherine Fisher

 Aantal blz.

 121

 Illustrator:

 (omslag) Dirk Lodewijckx

 ISBN:

 90-5016-433-1

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Mieke Vanpol

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 fantasy

 Prijs: €

 12,95

 

 

Alick leer Lou Ferris kennen. Dat blijkt een magiër te zijn, die alleen in het woud woont en zes vingers heeft. Alick en zijn vriend Jamie beleven een akelig avontuur bij een vreemd meertje. Het is Lou die hen daar te hulp komt. Als Alick Lou op een dag volgt, komt hij in een onderaardse kamer terecht waarop een vreemd speelbord staat. Als hij onbewust een stuk van het bord meeneemt, ontketent hij ongekende krachten. Het kost Alick en Lou heel wat moeite om deze duistere krachten tot bedaren te brengen.

Dit is letterlijk een koud verhaal. Het speelt zich dan ook in de winter af. Maar natuurlijk zijn het de donkere koude wezens die het op Alick gemunt hebben die mee de ijzige sfeer bepalen. Het verhaal heeft een origineel gegeven waarbij het wegnemen van een speelstuk een hele reeks gebeurtenissen in gang zet, die niet zullen stoppen voor het stuk terug op zijn plaats staat.
Misschien is het verhaal iets te gebald om de verschillende elementen goed tot hun recht te laten komen. Sommige dingen lijken iets te snel te gaan of komen vrij onlogisch over. Eén voorbeeld: Alick en zijn vriend gaan vissen in een vijver met groen water waarover een luguber gerucht de ronde doet. En daarna keren ze er nog eens terug waarbij ze op een nogal vreemde manier in het water terecht komen. Het komt niet helemaal geloofwaardig over. Ook van enkele andere scènes kan je je als lezer moeilijk een beeld vormen.
Toch leest het verhaal vlot en worden voornamelijk de omgeving en een aantal gebeurtenissen heel beeldend beschreven; je ziet ze zo voor je. Je krijgt het er koud van.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005