Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De bende van de zwarte dageraad

 Reeks:

 

 Auteur:

 Katharina Van Cauteren

 Aantal blz.

 119

 Illustrator:

 (omslag) Heidi D’hamers

 ISBN:

 90-59321-77-4

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 Venetië, avontuur

 Prijs: €

 13,50

 

 

Kaat kan Wim niet uitstaan omwille van zijn verwaandheid. Maar Wim is dolverliefd op Kaat en nodigt haar mee uit naar Venetië tijdens de krokusvakantie; een aanbod dat Kaat niet kan afslaan volgens haar moeder. Gelukkig mag haar vriendin Nele mee. Eénmaal in Venetië raakt Kaat in de ban van de knappe gondelier Stefano. Als ze met hem in contact komen, staan ze versteld van zijn ‘palazzo’. Ze ontdekken dat Stefano zich ook met duistere zaken bezighoudt en raken tot over hun oren in de problemen!

Dit is wel een erg vreemd verhaal, dat volgens de achterflap een spannende thriller zou moeten zijn. Als je je daarop baseert, kom je volstrekt bedrogen uit.
Het verhaal is totaal voorspelbaar, de reacties van de twee bakvissen onlogisch en beslist naïef, de houding van de verliefde Wim onbegrijpelijk en ridicuul en de knappe Stefano een ordinaire oplichter en dief. Van enige spanning of mysterie is ook geen sprake. Het lijkt ook of zij de enigen zijn die in Venetië rondlopen, al bulkt het er van de toeristen.
Er blijft maar één mogelijkheid over om in dit verhaal iets te zien en dat is de karikatuur. Als je alles uitvergroot en grotesk bekijkt, kan je dit verhaal misschien smaken. Het verhaal wordt dan een parodie op de thriller en alle mogelijke clichés kunnen dan gebruikt worden. Door de achterflap wordt de lezer echter wel op het verkeerde been gezet.
Dit verhaal is dan ook alleen voor lezers die deze vorm van humor in het verhaal terugvinden en kunnen waarderen.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005