Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 België

 Reeks:

 Met het oog op

 Auteur:

 Marianne Verkest, Karel Verleyen

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5495-732-8

 Uitgever:

 Corona/Ars Scribendi

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 landen, België

 Prijs: €

 11,50

 

 

Dit boek biedt een eerste kennismaking met België. Na een korte situering van het land en zijn planten en dieren volgt een overzicht van de geschiedenis, van de prehistorie tot het huidige België. Dan volgt het bestuur van het land, de economie, de manier van leven, de taal, de kunst, de vrije tijd en eten en drinken. Achteraan staat een landkaart met nog algemene informatie, gevolgd door een woordenlijst en een register. In een kadertje worden websites vermeld waar je nog meer informatie kan vinden.

Als eerste kennismaking met België kan dit interessant zijn, jammer genoeg zijn de gebruikte foto’s minder representatief. De cover van het boek toont enkele wandelende toeristen, die kunnen echter eender waar rondwandelen. Een foto van het atomium had zeker meer indruk gemaakt. Bij de voorstelling van de koning wordt de koningin wel vermeld maar ze staat niet mee op de foto. Toch bestaan er mooie foto’s van het vorstenpaar. Bij ‘levensbeschouwing’ staat een foto van het portaal van de kathedraal,de volledige kathedraal tonen zou toch veel indrukwekkender zijn. Wat zeker ontbreekt zijn foto’s van de Hoge Venen, onze kust met het Zwin, de polders, de Maasvallei, de Schelde en Brugge. Een halve pagina voor een foto van het Vlaams Blok (ondertussen Vlaams Belang) lijkt me ook sterk overdreven.
De tekst is vlot en duidelijk. Af en toe bekruipt je het gevoel dat het onvolledig is, maar dat komt vooral omdat dit land uiteraard veel beter gekend is dan al die andere landen waarover reeds een boek verscheen in deze reeks. 


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005