Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Koning Arthur

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jaap ter Haar

 Aantal blz.

 167

 Illustrator:

 Bas Mazur

 ISBN:

 90-266-1071-8

 Uitgever:

 Callenbach

 uitgavejaar

 2001

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 ridders, edelmoedigheid, verraad

 Prijs: €

 12,50

 

 

Wie kent het verhaal van koning Arthur niet? Over de jongen die in een eenvoudig gezin opgroeit en dan door het zwaard Excalibur uit de rots te trekken koning van Engeland wordt, onder het waakzame oog van Merlijn. Arthur heeft heel nobele doelen als koning, maar jaloezie en naijver bij enkele van zijn ridders drijven hem en zijn mooie vrouw Guinevere uit elkaar en uiteindelijk vervalt zijn rijk terug in de duisternis van oorlog, plundering en geweld.

De auteur heeft op zijn manier een invalshoek gevonden om het verhaal van koning Arthur te vertellen. Hij bekijkt de hele geschiedenis vanuit de ogen van de wijze Merlijn, die in zijn geschriften de handelingen van Arthur opschrijft.
Hoewel Merlijn in het begin aan koning Uther belooft dat hij begaan is met de toekomst van het volk en zodoende Arthur koning zal laten worden, lijkt het op het einde wel dat Merlijn gefaald heeft, want het land vervalt na Arthurs dood terug in de angstwekkende duisternis van rivaliteit, oorlog en geweld.
De figuur van Arthur zelf is nogal aan de zwakke kant; hij durft niet kordaat optreden, twijfelt dikwijls, draagt zijn koningschap als een last die steeds zwaarder wordt. Een aantal van zijn ridders zijn doortrapt en ‘gaan over lijken’ om hun doel te bereiken. De nobele Lancelot lijkt eerder wat naïef, doet aan zelfbeschuldiging en gaat op de vlucht in plaats van zijn onschuld te bewijzen.
Daarnaast komt er regelmatig een verwijzing naar het geloof naar voren, soms zelfs heel duidelijk en in een heldenverhaal als dit komt dat toch wel wat vreemd over.
In deze versie van het Arthurverhaal gaat het vooral om de mens Arthur, die in alles en iedereen tracht het goede te ontdekken, zijn worsteling met het leiderschap over een volk en zijn ‘onmacht’ uiteindelijk om zijn rivalen het hoofd te bieden.
Er blijft niet veel over van de legendarische koning en zijn trouwe Ronde-tafel-ridders.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005