Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Exodus

 Reeks:

 

 Auteur:

 Julie Bertagna

 Aantal blz.

 352

 Illustrator:

 (omslag) Young Picador en Ontwerpstudio
 Johan Bosgra

 ISBN:

 90-269-9788-4

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Suzanne Braam

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 science fiction, verlies, liefde, zoektocht

 Prijs: €

 14,99

 

 

Het is 2100. De poolkappen zijn bijna volledig gesmolten door het broeikaseffect en de zeespiegel is enorm gestegen. Het land is bijna overal verzwolgen door het water. Ook het eiland Wing, waar de 15-jarige Mara woont, dreigt te verdrinken. Mara heeft tijdens het lange stormseizoen veel tijd surfend doorgebracht op de weave met haar cyberwizz. Ze ontmoette er een vos, die haar achtervolgde en waarvan ze hoopt dat hij haar kan helpen. Tussen het vele elektronische afval ontdekte ze informatie over een stad die hoog boven het water uittorent. Ze overhaalt de eilandbewoners naar de stad New Mungo te reizen. Velen overleven de tocht niet. Wanneer ze hun bootje willen aanmeren aan de rand van de stad worden ze door andere bootvluchtelingen afgesnauwd en door de zeepolitie met geweerschoten verjaagd. Het is een harde strijd, er is bijna geen voedsel of drinkbaar water. Wanneer Mara’s boezemvriendin Gail bezwijkt, wil ze de stad binnendringen. Een rattenmepper of schooiertje helpt haar. Mara krijgt onderdak bij de boomnestelaars in de nederwereld. En op een dag gaat ze naar boven en sluipt ze New Mungo binnen…

Dit omvangrijke boek neemt je in een adembenemend, apocalyptisch verhaal mee naar een griezelige toekomst waarin de wereld bijna volledig verdronken is. Het hoofdpersonage Mara is een zelfbewuste, ondernemende tiener die op haar jeugdige leeftijd met de dood van haar gezin geconfronteerd wordt. Ze vat dit verlies op als een strijd om anderen te redden. Ze sleurt haar eilandbewoners mee in een onbekend avontuur waarvan ze hoopt dat het hen allemaal een nieuwe toekomst kan bieden. Net zoals ze doet met de boomnestelaars, een volk dat in de duistere nederwereld leeft onder de luchtstad New Mungo, de schooiertjes en de slaven die ze bevrijdt uit de tunnels van New Mungo. Ze wordt geholpen door Vos, een jongen vermomt als vos, die ze in de cyberwereld leert kennen en later in New Mungo. Hij is haar eerste grote liefde die ze moet achterlaten voor het grote doel.
Het boek is vlot geschreven en zet toch wel aan tot denken over het broeikaseffect.
De mooie cover van het boek weerspiegelt de hele inhoud: het eindeloze blauw van de zee en de lucht, een eenzame boot op weg naar een nieuw leven.
Het boek is genomineerd voor de Whitbread Children’s Book of the Year Award en de Guardian Children’s Fiction Prize.


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005