Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Acht dagen met Engel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Tanneke Wigersma

 Aantal blz.

 96

 Illustrator:

 (omslag) Nynke Talsma

 ISBN:

 90-5637-618-7

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 incest, hulp zoeken

 Prijs: €

 12,50

 

 

Na school gaat Silke geregeld in het park op een bank zitten. Op een dag komt er een meisje naast haar zitten maar Silke heeft geen zin om met haar te praten. De volgende dag blijkt dat meisje, Engel, nieuw in haar klas te zitten. Silke vindt het niet fijn dat Engel met haar blijft praten maar na een poosje ontdooit ze. Ze vindt het eigenlijk wel gezellig dat Engel een vriendin wordt en krijgt ook meer contact met andere kinderen in de klas. Uiteindelijk is ze zelfs in staat haar grote geheim, het geheim tussen haar vader en haar, te vertellen aan Engel. En daarna zelfs aan de juf.

In het begin krijg je een beeld van Silke als verlegen, teruggetrokken meisje. Na een poosje ontdek je dat er een ernstige reden is voor die teruggetrokkenheid. Silke wordt misbruikt door haar vader en durft aan niemand iets zeggen. Ze houdt van haar vader maar wil niet dat hij haar ’s nachts opzoekt. Die dubbele houding is erg herkenbaar voor incestslachtoffers. Er wordt een relatie opgebouwd waarbij de vader zijn dochter ophemelt en tegelijk verantwoordelijk maakt voor hetgeen gebeurt. Het is haar schuld en ze mag aan niemand iets vertellen, het is hun geheim. Zo’n relatie weegt zwaar voor een kind. Gelukkig vinden ze soms iemand in hun omgeving die steun kan bieden. Hier krijgt Silke de steun van Engel om de eerste stap te zetten: alles vertellen aan de juf. Engel wordt voorgesteld als een meisje van vlees en bloed, dat echt in haar klas terecht komt. Haar naam laat vermoeden dat ze een hogere opdracht heeft: Silke helpen. Dat merk je ook op het einde als Silke een kleine zilveren engel van Engel heeft gekregen, teken dat ze nu gelukkig kan zijn.
Dit is een erg gevoelig boek over een schrijnend probleem. De gevoelens van Silke worden knap verwoord: haar twijfel over haar schuld in heel deze situatie, haar angst dat haar vader hetzelfde met haar zusje zal doen, haar teruggetrokkenheid omdat ze denkt niemand te kunnen vertrouwen en haar onzekerheid over verdere stappen durven nemen. Het contact met Engel wordt geleidelijk opgebouwd en brengt haar zo langzaam tot het besef dat er iets moet veranderen. Engel duwt haar in de juiste richting en helpt de eerste stap te zetten. De opbouw van die evolutie is mooi en realistisch weergegeven.
Dit is een sfeervol verhaal met een moeilijk thema, maar het zal veel meisjes aanspreken en ontroeren.


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005