Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Liefje, monster, liefje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marc Vandenberghe

 Aantal blz.

 216

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-448-0208-9

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 Cambodja, migratie, liefde, Rode Khmer,
 adoptie

 Prijs: €

 16,95

 

 

Dara’s grootvader sterft. Zijn ouders reizen samen met hem naar Cambodja om de erfenis te regelen. Het is de eerste keer dat Dara in het geboorteland van zijn ouders komt. In het begin verlangt hij ernaar zo snel mogelijk naar België te kunnen terugkeren, hij ergert zich aanvankelijk aan de benzinedampen in de stad, aan de modder en de armoedige hutjes. Maar dan ontmoet hij Sopiejep, een ongelooflijk mooi meisje dat zijn hart op hol brengt. Sopiejep sleurt hem ongewild mee een bizar avontuur in. Ze heeft een baby gevonden die ze samen naar het tehuis brengen. Maar wanneer ze ontdekken dat de baby aan een Amerikaans koppel voor adoptie zal worden afgestaan, gaat Dara op zoek naar de biologische moeder…

Dara is een Belgische jongen van Cambodjaanse origine die voor het eerst in zijn leven met het thuisland van zijn ouders geconfronteerd wordt. Hij komt stap voor stap de verschrikkelijke persoonlijke geschiedenis van zijn moeder en vader aan de weet, bezoekt hun geboortedorpen, leert hun familie kennen. Maar Dara wordt ook verliefd, op een meisje uit de sloppenwijken. Het wordt een spel van aantrekken en afstoten. Hij leert veel van het land en zijn gewoontes van zijn neef Sengly, die voor een maand als monnik het Boeddhistische klooster intrekt.
De schrijver weet het huidige Cambodja goed tot leven te brengen op papier. Hij beschrijft het landschap, de geuren, kleuren en mensen op een zeer beklijvende manier. Hij heeft ook oog voor de pijnlijke geschiedenis, die hij via de herinneringen van Dara’s ouders schetst. Een heel mooi boek!


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005