Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Iep!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Joke van Leeuwen

 Aantal blz.

 150

 Illustrator:

 Joke van Leeuwen

 ISBN:

 90-451-0129-7

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2004 (tiende druk)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 afscheid nemen, vriendschap, zoektocht

 Prijs: €

 9,95

 

 

Op een dag vindt Warre een wezentje onder een struik dat lijkt op een meisje met vleugels, of een vogeltje met benen. Hij neemt het wezentje mee naar huis. Zijn vrouw Tine wil het graag houden. Dus zoeken ze een naam. Viegeltje groeit snel en op een dag vliegt ze weg, zonder afscheid te nemen. Daarom gaan Warre en Tine op zoek naar haar. Viegeltje is inmiddels neergestreken in de slaapkamer van Loetje, die voor haar een nest van takken maakt. Loetje wil ook leren vliegen en ze gaan samen naar het park. In dit park ontmoeten Loetje, Warre en Tine elkaar maar Viegeltje heeft haar vleugels weer uitgestrekt, ook dit keer zonder afscheid nemen. Loetje gaat mee met Warre en Tine op hun zoektocht naar Viegeltje…

Dit boek werd in 1997 met de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil én een Zilveren Griffel bekroond. Het is een ontroerend verhaal over de zoektocht naar Viegeltje, waar Tine en Warre zich tijdens haar korte verblijf bij hen, aan zijn gaan hechten. Viegeltje is vertrokken zonder afscheid te nemen en dat maakt het erg moeilijk aanvaardbaar. Ook voor Loetje, die zich bij het zoekende tweetal aansluit. De drie nemen de redder, die Viegeltje voor zijn ogen zag wegvliegen en dacht dat het een meisje was dat door een roofvogel werd meegesleurd, ook mee op sleeptouw.
Joke van Leeuwen neemt de lezer vanaf de eerste bladzijde mee in haar fantasiewereld. Zo lijkt het doodnormaal dat Warre een wezentje dat half mens, half vogel is, onder de struiken vindt. Het verhaal is erg bijzonder, heel mooi geschreven en prachtig geïllustreerd. Een aanrader!


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005