Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ramadan moebarak

 Reeks:

 

 Auteur:

 Aicha Tou

 Aantal blz.

 33

 Illustrator:

 Aicha Tou

 ISBN:

 90-5460114-0

 Uitgever:

 Bulaaq

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Thema’s:

 vasten, Islam, Ramadan

 Prijs: €

 14,90

 

 

Ramadan moebarak, wat ‘gezegende Ramadan’ betekent, is een educatief prentenboek op drie niveaus: op de linkerbladzijde worden verzen uit de Koran, het heilige boek voor moslims, geciteerd met een woordje uitleg voor de volwassen lezer. Op de rechterbladzijde staan knutsel-, spelletjes- of kooktips die kinderen alleen of met een volwassene kunnen uitvoeren. Op deze rechterpagina staat ook telkens het verhaal van de kinderen Zainab, Ismaïel en hun ouders en hoe zij de Ramadan beleven. Zo knutselen Zainab en Ismaïel een lantaarntje voordat de Ramadan begint, maken ze een slinger van 30 dagen lang waarvan ze elke dag een dag kunnen afscheuren (of afsnoepen als je de slinger van snoep maakt), maken ze uitnodigingen om vriendjes uit te nodigen voor Iftar (het verbreken van de vasten ’s avonds), bouwen ze een moskee met blokken, … Uit het boek blijkt dat de Ramadan een heel belangrijke periode is voor moslims, die zich door het vasten meer dan ooit met elkaar verbonden voelen.
Elke bladzijde in dit boek werd op een andere kleur gedrukt, met de tekst in het zwart of wit erop gedrukt. De vertaalde citaten uit de Koran zijn telkens in het blauw gedrukt en de citaten uit de overleveringen van de profeet Mohammed in het groen. De tekeningen zijn ook van de hand van de schrijfster maar die vind ik wat minder geslaagd. Deze tekeningen zijn nogal plat en flets.
Dit boek geeft een heldere kijk op de Ramadan en het Ied Al-Fitr feest (het Suikerfeest) bij de afsluiting van de Islamitische vastenmaand, zeker voor niet-moslims.


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005