Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De moskee

 Reeks:

 

 Auteur:

 David Macaulay

 Aantal blz.

 96

 Illustrator:

 David Macaulay

 ISBN:

 90-216-1757-9

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Laurens van Mastrigt

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 architectuur, de bouw van een moskee

 Prijs: €

 17,95

 

 

Het is 1595. De zeer rijke admiraal Suha Mehmet Pasa besluit een complex met een moskee en graftombe, een hammam (badhuis), een medresse (godsdienstschool) en imaret (keuken) te laten bouwen. Akif Agha, een van de hofarchitecten van sultan Mehmet III, zal het ontwerp en de uitvoering op zich nemen. De volledige bouw neemt ongeveer vijf jaar in beslag en stelt honderden mensen te werk, zoals timmerlieden, steenhouwers, handwerkslieden, dakdekkers, …. Twee weken na het voltooien van de moskee bezwijkt de admiraal aan een beroerte en wordt zijn lichaam in de graftombe begraven.

Het boek begint met een voorwoord van de schrijver waarin hij vertelt dat de gebouwen, de opdrachtgever en de architect in dit boek verzonnen zijn. Wat echter niet verzonnen is, is de structuur van deze gebouwen. De schrijver gebruikte werkelijk bestaande voorbeelden als model. In de inleiding die volgt vertelt de schrijver over het grote Ottomaanse moslimrijk in het midden van de 16de eeuw om zijn verhaal te situeren. Achterin het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen. Als lezer volg je stap voor stap de bouw van het hele complex, in een tijd zonder moderne machines en spitstechnologie. Tegelijkertijd kom je heel wat te weten over de verschillende functies van de gebouwen.
De tekst is een vrij droge opsomming van de verschillende bouwprocessen maar de prachtige, zeer gedetailleerde tekeningen brengen de tekst tot leven. Een leuk boek voor aspirant architecten of voor iedereen die nieuwsgierig is naar de bouw van indrukwekkende gebouwencomplexen in de loop van de geschiedenis.


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005