Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Askura

 Reeks:

 

 Auteur:

 Karla Stoefs

 Aantal blz.

 80

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5908112-9

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 zoeken naar identiteit, volwassen worden,
 verliefdheid, Afrika

 Prijs: €

 13,50

 

 

Tristan weet niet wie zijn vader is. Hij woont samen met zijn moeder Valerie naast Marin, een Russische vrouw en vriendin aan huis. Tristan gaat na schooltijd vaak bij haar langs. Op een dag komt er een nieuw meisje in zijn klas. Aisha komt uit Afrika, waar haar vader als paleontoloog werkte bij de Afar. Ze zet zonder het aanvankelijk zelf te weten, de deur naar de zoektocht naar zijn vader op een kier. Zijn vader vertrok immers naar Afrika als antropoloog bij de Afar. Aisha is een zelfzekere en mooie verschijning. Ze maakt heel wat gevoelens los bij Tristan, die zich op school meestal afzijdig houdt en zijn klasgenoten hersendode wezens vindt. Samen gaan ze een avontuur aan dat hen dichter bij elkaar brengt.

Tristan is een nogal introverte jongen die opgroeit in een huis vol boeken. Hij leest, denkt en droomt veel. Hij wil weten wie zijn vader is maar Valerie vindt de tijd nog niet rijp om het hem allemaal te vertellen, ze heeft vooral schrik hem ook te verliezen. Tristan gaat zelf op zoek. Hij hoopt via Aisha meer aan de weet te komen en Aisha op haar beurt probeert via Tristan terug naar Afrika te gaan, waar ze haar grote liefde heeft moeten achterlaten. Maar wanneer Aisha en Tristan elkaar beter leren kennen, schiet Cupido zijn pijlen af… De personages in dit boek zijn zeer geloofwaardig neergezet: Tristan die als een gesloten boek zijn gevoelens voor iedereen verbergt en Aisha die blaakt van zelfvertrouwen en haar emoties niet onder stoelen of banken stopt. De wat oudere Marin die zich als een echte moederkloek over de jonge moeder Valerie en haar zoon ontfermt wordt warm uitgewerkt.
Karla Stoefs heeft haar woorden zorgvuldig uitgekozen en schrijft in trefzekere, prachtige zinnen een zeer mooi en meeslepend verhaal.
“Askura” is een parel van een boek, een aanrader!


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005