Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Waar is boer Bavo?

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gudrun Makelberge

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Gudrun Makelberge

 ISBN:

 90-5838-238-9

 Uitgever :

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Thema’s:

 boerderij, milieuvervuiling, vriendschap

 Prijs: €

 13,50

 

 

Boer Bavo woont met zijn kippen op de boerderij. Bakkersvrouw Emma verwent hem elke dag met heerlijke taart gemaakt met verse eitjes van zijn kippen.
Ze geniet van haar fietstochtjes vanuit het dorp naar het platte land. Nee, ze genoot. Dat klopt sinds een tijdje beter. Sinds de komst van de stinkfabrieken en hoge flats is die fietstocht niet meer zo genieten dus gaat Emma steeds minder naar Bavo toe.
Ter gelegenheid van de verjaardag van Bavo, bakt Emma nog eens een taart. Als ze aan de boerderij aankomt staat ze ervan te kijken dat ze Boer Bavo niet op het erf aantreft. Ze ziet enkel nog een ladder en een bordje dat die niet te betreden valt…

Een aantrekkelijke cover nodigt je uit het boek in te duiken. Grote expressieve tekeningen in een eigenzinnige sterke stijl. Bij de eerste pagina’s heeft Gudrun Makelberge typografische gegevens in haar illustraties vermengd. Het lijkt een stukje stafkaart of stratenplan om de plattelandslandschappen te duiden. Ze worden grijzer en tenslotte ondoorzichtig naarmate de vervuiling stijgt van de fabrieken.
Hoewel de clou van het verhaal misschien wat te ver gezocht is, heeft dit verhaal iets humoristisch. Hoe absurd het is om op een wolk te gaan wonen (waar hij een luchtkasteel op bouwt) zo onmogelijk lijkt het ook nog een onvervuilde plek te vinden om te wonen. Een fijn verhaal, sterk uitgewerkt! Benieuwd naar haar volgend boek…


Marijke Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005