Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Spreekbeurten maken met de computer

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sietse Kuipers

 Aantal blz.

 222

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-229-4909-5

 Uitgever:

 A.W. Bruna Multimedia

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 spreekbeurten, computergebruik

 Prijs: €

 19,95

 

 

Eerst wordt uitgelegd wat een spreekbeurt is. Daarna komt de voorbereiding aan bod; hoe je gegevens verzamelt en daarbij Internet kan gebruiken. Vervolgens wordt in verscheidene programma’s (Paint, Word, en Power Point) een voorbeeldspreekbeurt stap voor stap uitgewerkt. Een bijgevoegde CD-ROM bevat noodzakelijk programma’s, plaatjes en voorbeeldspreekbeurten.

Het eerste deel is heel verduidelijkend naar kinderen toe hoe ze aan een spreekbeurt moeten beginnen, hoe ze informatie verzamelen en selecteren om tot een logisch geheel te komen. Zeker ook bruikbaar voor niet-computerfanaten. Pas daarna komt het computergedeelte aan bod.
Stap voor stap, met complete schermafbeeldingen en met heel duidelijke uitleg, komt de spreekbeurt tot stand. Echt elk stapje en/of handeling wordt verwoord zodat het bijna niet fout kan lopen. Door het opstellen van een hele reeks ‘dia’s’ krijgt de maker handigheid doordat een aantal stappen telkens herhaald moeten worden om tot een resultaat te komen. De jonge gebruiker moet al wel op de hoogte zijn van een aantal computervaardigheden zoals werken in Windows, bestanden openen, opslaan, selecteren, kopiëren enz. Maar hij/zij kan heel wat opsteken uit dit ‘doe-boek’. En niet alleen om spreekbeurten op te stellen, maar voor het opstellen van werkstukken in het algemeen. Eveneens leerzaam voor volwassen computergebruikers.
De voorbeeldspreekbeurten zijn niet ‘af’, gelukkig maar. Ze geven de jonge computergebruiker wel een kader om rond een onderwerp verder te werken en een aantal bruikbare foto’s die in de spreekbeurt kunnen verwerkt worden.
Blijft natuurlijk de vraag of op school al de nodige apparatuur aanwezig is om zulke spreekbeurten tot hun recht te laten komen.
’n Boeiend doe-boek dat spreekbeurthouders knappe resultaten kan opleveren.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005