Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De ijzeren hemel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Martha Heesen

 Aantal blz.

 112

 Illustrator:

 (omslag) Getty Images

 ISBN:

 90-451-0125-4

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 familie, gevoelens

 Prijs: €

 12,50

 

 

In Loors  leven is opa’s werkschuur enorm belangrijk. Het is haar hemel op aarde waar ze dagelijks komt om thee te drinken, met opa over haar leven te praten en diens uitvindingen te bewonderen of te inspecteren. Dan komt er een vrouw in beeld die het wereldje van Loor ernstig bedreigt. Opa heeft minder tijd voor Loor, de uitvindingen dreigen te verdwijnen naar een tentoonstelling. Loor vindt bij niemand een luisterend oor en besluit zelf het heft in handen te nemen. Maar dat valt niet in goede aarde.

Eigenlijk is dit verhaal een pleidooi naar volwassenen toe om de signalen van hun kinderen niet te negeren en hun gevoelswereld ernstig te nemen.
Loor is een gevoelig kind dat op de rand van haar kindertijd komt en haar veilig geborgen leven ziet instorten door de nieuwe vriendin van haar opa. Zij kan haar gevoelens hieromtrent niet plaatsen, komt in stilte in opstand en sluit zich af van de anderen. Alleen als ze met haar opa alleen is, leeft ze terug op en denkt dat alles terug goed zal komen.
Uiteindelijk zal zij evolueren en over de drempel stappen, maar het verloopt niet probleemloos en vergt veel energie. De volwassenen om haar heen begrijpen haar niet en haar beste vriendin is door een nieuw meisje ingepikt. Daardoor voelt ze zich heel eenzaam. Alleen haar opa begrijpt haar. Hij dwingt haar ook niet, maar wacht rustig af tot Loor alles voor zichzelf op een rijtje heeft staan.
Toch is het geen somber verhaal, integendeel. Gevoelens van geborgenheid, vriendschap en warmte, maar ook wanhoop en eenzaamheid worden treffend verwoord.
De schrijfster zet met heel mooie woorden heel mooie beelden neer. En toch blijft het verhaal makkelijk te lezen; zijn de personages herkenbaar en levensecht waardoor het verhaal nog meer aan waarde wint.
Dat echte literatuur niet altijd moeilijk hoeft te zijn wordt met dit verhaal zeker bewezen. Beslist de moeite waard!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005