Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Jumpman

 Reeks:

 

 Auteur:

 James Valentine

 Aantal blz.

 261

 Illustrator:

 (omslag) Ruth Grüner

 ISBN:

 90-5240-784-3

 Uitgever:

 Houtekiet

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Bea De Koster

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 tijdreizen, toekomst, avontuur

 Prijs: €

 15,00

 

 

Theodore Pine wint een computerwedstrijd en mag als eerste de splinternieuwe ‘Timemaster Jumpman Pro’ uitproberen. Maar er loopt iets mis. Theo verdwaalt in de tijd. Hij komt in Mil3 (begin van het derde millennium) bij Jules en Gen terecht, net als Jules eindelijk de moed heeft gehad om Gen mee uit te vragen. Jules en Gen zitten met een probleem, want Theo blijkt uit de verre toekomst te komen, heeft een sprekende jas aan en praat een vreemd soort Engels. Jules en Gen moeten tot het uiterste van hun mogelijkheden gaan om Jules terug naar huis te krijgen. Maar dat is niet zo eenvoudig.

Je moet als lezer ook even een sprong maken om in het verhaal te kruipen, maar eenmaal daar, zit je mee in de knotsgekke avonturen die de drie jongeren beleven. De hysterische moeder van Gen, de opvoedkundige pogingen van Jules’ vader, het brein van Jules dat ervandoor wil, het eigenwijze zusje van Gen en niet te vergeten de gedesoriënteerde Theo zelf, zorgen voor hilarische gebeurtenissen. Tussendoor springen de drie nog vrolijk door de tijd, van de Neanderthalers, de Oude Egyptenaren, naar de tijd van de dinosauriërs of de Oerknal. Met de defecte Jumpman van Theo kan het allemaal.
Toch is dit meer dan zomaar een komisch verhaal. Want de auteur heeft ook de moeite genomen om de personages heel herkenbaar te beschrijven: een verlegen Jules die jaloers is op Theo die Gens aandacht krijgt; het kleine zusje van Gen dat zich overal in moeit, de problemen met hun ouders enz. Daarnaast brengt de auteur ook nog enkele filosofische onderwerpen ten berde, meer bepaald over de ‘Tijd’. Jules voert er zelfs gesprekjes over met zijn brein! Een heel leuk brein trouwens, dat er verschillende keren vandoor wil omdat er dingen gebeuren die het niet kan bevatten.
Toch ook een klein minpunt aan dit grappige verhaal: de reden waarom Theo niet bij hen wil blijven. De verloedering van het milieu en de kloof tussen arm en rijk zijn de oorzaak van de ondergang van de aarde. Deze wat ‘moraliserende’ les ligt er wat te dik bovenop. Deze ernstige les past niet helemaal in de stijl van het verhaal.
Leuk amusement met een licht filosofische ondertoon.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005