Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De witte heks

 Reeks:

 Jeugdthriller

 Auteur:

 Ron Langenus

 Aantal blz.

 168

 Illustrator:

 (omslag) RoScan

 ISBN:

 90-5908-108-0

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 spoken, heksen, thriller

 Prijs: €

 14,95

 

 

Met enkele schoolvrienden en een leerkracht trekken de verliefde Sofie en Sam naar Zuid-Engeland. Sam is een soort medium, dat ‘beelden’ doorkrijgt. Zelf is hij er zich niet van bewust; hij houdt het bij vreemde dromen. Maar samen met zijn vriendin heeft hij toch een vreemde ervaring gehad bij een seance met een oud ouija-bord. In Engeland komen ze beiden in het dorpje Pluckley terecht. Een vreemde maar zeer hevige storm verplicht hen er te blijven. Ze komen bij een oud vrouwtje terecht dat contacten blijkt te hebben met enkele spoken. Sofie en Sam hebben er een bizarre taak te vervullen.

Dit verhaal is een herwerkte versie van ‘De schimmen van Pluckley’. Een verhaal dat reeds in 1991 geschreven werd en toen een Boekenwelp won.
Vreemd is wel dat het verhaal zich eigenlijk in 1969 afspeelt. Er zijn talrijke verwijzingen naar muziek en zangers uit die tijd, er wordt nog gesproken over Belgische frank… Het verhaal zou zich evengoed nu kunnen afspelen; de reden van deze datering is niet helemaal duidelijk.
Toch is het een vlot leesbaar verhaal met herkenbare personages. Het verhaal heeft heel wat vaart en spoken bevinden zich nu eenmaal het liefst in Engeland. Het beste zou dan ook zijn om het verhaal ter plaatse te lezen: Pluckley en de beschreven omgeving bestaan echt. Er werd een kaartje opgenomen in het boek.
Eens je vertrouwd bent met de spoken, kunnen die je weinig meer doen huiveren. Meer huiveringwekkend is de storm zelf en de plotse afsluiting van het dorp door het Engelse leger. De auteur slaagt erin de gebeurtenissen heel beeldend en overtuigend te vertellen.
Logische vragen over de realiteitswaarde mag je niet stellen bij het lezen van dit verhaal. Dompel je gewoon onder en geniet mee van een boeiend spookverhaal.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005