Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Testosteron (Doing it)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Melvin Burgess

 Aantal blz.

 284

 Illustrator:

 (omslag) René Abbühl

 ISBN:

 90-5000-651-5

 Uitgever:

 Vassallucci

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Richard Kruis

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 meisjes, identiteit, puberteit, vrijen

 Prijs: €

 14,95

 

 

Drie vrienden, Dino, Jon en Ben, bespreken hun seksuele fantasieën met elkaar. Eigenlijk willen ze zo snel mogelijk vrijen met een meisje. Maar in hun fantasie gaat het heel anders dan in werkelijkheid. En ook wat anderen van hen denken is belangrijk. Maar Dino is zelfverzekerd dat het hem zal lukken, dan pas zal hij voor vol aanzien worden. Toch loopt alles anders dan verwacht.

Op moreel gebied en de expliciete manier van verwoorden kan men wel zijn twijfels hebben over de waarde van dit verhaal. Dat de schrijver zéér openlijk over seks spreekt, leidt geen twijfel. Hij geeft zijn personages een heel direct en soms zelfs schunnig taalgebruik mee. Het is echter aan de lezer om uit te maken of hij/zij dat al dan niet neemt.
Want de schrijver weet zijn personages heel overtuigend neer te zetten. Ze zijn levensecht en heel herkenbaar beschreven. De dingen die hen bezig houden zijn de dingen waar jongeren mee worstelen: hun uiterlijk, hoe ze overkomen, hoe ze reageren op wat anderen van hen denken. De één doet dat op een overdreven macho manier, de andere is rustiger en de derde weet zich geen raad met de situatie. Voor jongeren die zich in deze voor hen verwarrende en turbulente periode van hun leven bevinden, zullen de gebeurtenissen, uitspraken en bedenkingen zeker een waarde hebben en kunnen ze zelfs een hulp zijn. Ze moeten dan wel doorheen de opwindende beschrijvingen van de seksuele belevenissen heen lezen.
Een omstreden boek dat heel wat stof doet opwaaien, wat eigenlijk positief is: zo wordt seksualiteitsbeleving bij de jeugd bespreekbaar en wordt het niet in een taboehoekje geduwd.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005