Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Vuurtoren-Eiland

 Reeks:

 

 Auteur:

 Iain Lawrence

 Aantal blz.

 280

 Illustrator:

 (omslag) Peter Goossens

 ISBN:

 90-5016-419-6

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: John Riedijk

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 eiland, vuurtorenwachter, familieproblemen

 Prijs: €

 19,50

 

 

Na drie jaar keert Squid Mc Crae terug naar de vuurtoren van Lizzie Island, het afgelegen eiland waar ze is opgegroeid. Ze is 17 en heeft haar dochtertje van drie bij zich, Tate. Het wordt een moeilijk weerzien dat talloze herinneringen oproept: aan haar idyllische jeugd, maar ook aan de dood van Alastair, haar broer die van het eiland weg wilde maar niet mocht van haar vader. De confrontatie is soms hard, maar er is meer begrip voor de verschillende standpunten. De kleine Tate doet harten smelten.

In het verhaal wordt elke handeling of gebeurtenis uit het heden gekoppeld aan een herinnering uit het verleden. Op die manier krijgt de lezer een beeld van het leven van deze geïsoleerde familie op dat kleine eiland. Hoe de koppigheid van de vader het leven van zijn vrouw en van de kinderen beheerste. Het gaat hem vooral om de botsingen tussen de vader en de opgroeiende kinderen, terwijl de moeder zwijgt. Het heden rijt oude wonden open, bij Squid, maar ook bij haar moeder die nu terugdenkt aan haar jonge jaren.
Dit verhaal is voor geduldige en doorzettende lezers, want het gaat hem hier niet om de actie maar om het uitrafelen van persoonlijkheden, met hun tekortkomingen en misvattingen, hun kleine kantjes en hun passie voor de natuur en ongereptheid, over vastgeroeste standpunten en de wereld willen verkennen.
De verschillende personages zijn aan elkaar gewaagd: het zijn heel sterke persoonlijkheden die elkaar soms beschuldigen maar elkaar ook graag zien. Dat wordt vooral duidelijk door de onschuldige Tate, die het hart van haar opa weet te veroveren en daardoor ook haar moeder milder zal stemmen.
Een sterk psychologisch verhaal met een vleugje mystiek.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005